Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:19/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Més de 6.000 ocells aquàtics han hivernat enguany al riu Ter

Més de 6.000 ocells aquàtics han hivernat enguany al riu Ter

Cens ocells hivernants al riu Ter
Il·lustració d'un ànec collverd. Autor: Toni Llobet
24/05/2016

Un any més, des de diferents entitats i organismes vinculats al riu Ter, s’ha realitzat un cens dels ocells que hivernen al curs del riu, al seu pas per les comarques del Ripollès, Osona, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Enguany, des del CERM (Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis) i des del Consorci del Ter s’han sumat les dades dels diferents censos territorials, fet que ha permès, per primera vegada, comptar amb les xifres totals dels ocells hivernants al riu Ter.

El nombre total d’anàtides ha estat superior als 2.000 exemplars, la gran majoria dels quals ànecs collverds, dels quals prop de la meitat eren presents a la comarca d’Osona, mentre que un total de 660 al Gironès; la resta eren presents sobretot al tram baix del Ter, ja a la plana empordanesa. A nivell anecdòtic, es varen observar també alguns xarxets a Osona, i altres anàtides de major mida (oca vulgar, cigne mut i oca del Nil) en baix nombre. Altres ocells capbussadors observats han estat el cabusset, observat al llarg de tot el riu, i un total de 3 exemplars de cabussó emplomallat al darrer tram del curs del riu.

Els corbs marins han estat presents en bon nombre al llarg de riu, on formen ajocadors als capvespres, fet que en permet un recompte més exacte. El total ha estat superior al miler d’exemplars, gran part dels quals s’han comptabilitzat a Osona, mentre que uns 200 exemplars eren presents a la zona dels embassaments dins la comarca de la Selva, i els altres 200 individus han hivernat al sector del curs baix del riu.

Pel que fa als ardeids, el gruix ha estat a la comarca del Gironès, amb prop de 400 exemplars, mentre que Osona ha acollit 80 exemplars i el Ripollès 25, tots ells bernats pescaires. Els esplugabous, un total de 335, han estat presents al Gironès de forma majoritària, mentre que el martinet blanc i el bernat pescaire ha estat més repartits al llarg del curs del riu. L’agró blanc, una espècie molt escassa anys enrere, segueix augmentant les seves xifres, i la comarca d’Osona ha acollit una xifra elevada, amb un total de 15 exemplars. Cal afegir també l’observació de 2 capons reials al Gironès, una espècie molt escassa a la comarca.

Pel que fa a les gavines, cal destacar els 1.700 exemplars de gavià argentat presents a Osona, per uns 300 al Gironès, on també hi han hivernat una setantena de gavines vulgars. El gavià fosc, per contra, ha estat escàs, amb només 1 exemplar al Gironès i 9 a Osona.

Pel que fa als limícols, només uns pocs exemplars s’han recomptat durant el cens, atès que el riu és un hàbitat poc idoni per a la majoria d’espècies d’aquest grup; hi destaquen però un total de 23 xivitones i de 13 xivites, amb la presència testimonial d’alguns becadells, becadells sords i fredelugues. El mateix succeeix amb els ràl·lids, on els 63 exemplars de polla d’aigua tenen més protagonisme, especialment al curs baix del riu, com també succeeix amb 20 exemplars de fotja i 4 exemplars de rascló.

El cens ha aprofitat també l’esforç de molts observadors sortint a camp, per fer un recompte dels rapinyaires, els quals han estat molt disseminats al llarg del curs del riu; hi destaquen una vuitantena d’exemplars, entre els quals s’hi ha observat l’aligot comú, el xoriguer, l’esparver comú, l’astor, el falcó pelegrí, o fins i tot dos exemplars d’àguila daurada a la zona interior de La Selva.

Finalment, també s’han comptabilitzat altres ocells de mida petita, vinculats al medi aquàtic, com són el blauet (29 exemplars, majoritàriament al curs baix) i la merla d’aigua (57 exemplars, majoritàriament al curs alt), entre d’altres.

Cal esmentar que hi ha participat prop d’un centenar de voluntaris de les cinc comarques esmentades, entre els quals, a més del CERM i del Consorci del Ter, hi han contribuït GEDENA (Ripollès), Grup d’Anellament de Calldetenes i Grup de Naturalistes d’Osona (Osona), l’Associació El Blauet (Gironès), tècnics del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter (Baix Empordà), així com el Cos d’Agents Rurals.

Totes les dades les podeu consultar a l'arxiu adjunt en pdf.

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 19/04/2024 a les 11:02h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona