Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:19/04/2018

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter demana ampliar la protecció Xarxa Natura 2000 a la conca del Ter

El Consorci del Ter demana ampliar la protecció Xarxa Natura 2000 a la conca del Ter

Unió Europea
Logotip Xarxa Natura 2000
19/04/2017

El Consell de Govern del Consorci del Ter va aprovar el 6 d’abril sol·licitar al Departament de Territori i Sostenibilitat l’ampliació de la Xarxa Natura 2000 a diferents trams de la conca del riu Ter ja que en els espais exclosos existeixen tant hàbitats com espècies d’interès comunitari que justificarien la seva inclusió. Els rius Ter i Freser permeten la connectivitat de les regions biogeogràfiques alpina i mediterrània, i el Ter esdevé essencial per a la connectivitat entre nombrosos espais naturals protegits. Per tant, es considera que els valors naturals de les zones no incloses tenen una importància ecològica com a mínim d’igual entitat que la resta dels trams inclosos amb aquest grau de protecció.

La llista d’espais a incorporar a Natura 2000 com a Llocs d’Importància Comunitària (LIC) va iniciar-se l’any 1997 amb la designació dels espais Riberes de l’Alt Ter i Riberes del Baix Ter com a espais d’aigües continentals. A més, part del riu també s’hi troba inclòs en altres espais que no són pròpiament d’aigües continentals. Posteriorment, el 2013, tots aquests espais la Generalitat de Catalunya els va declarar com a ZEC. Aproximadament un 78% del riu Ter es troba inclòs dins la Xarxa Natura 2000, per bé que se n’ha exclòs sistemàticament algun tram d’Osona i alguns espais dels trams alts dels rius Ter i Freser. Precisament, ara es torna a sol·licitar la seva inclusió, ja que malgrat les al·legacions presentades pel Consorci del Ter els anys 2005 i 2006 van restar exclosos. Per exemple, una de les millors colònies d’ardeids del riu Ter es troba a les Masies de Voltregà, a Osona, amb desenes de parelles de bernats, martinets i esplugabous. A Osona els motius que es presenten per incloure el curs del Ter a la Xarxa Natura 2000 són les vernedes (Alnion incanae), els boscos de tells i altres dels barrancs (Tilio-Acerion), els boscos en galeria de Salix i Populus, la presència de barb de muntanya (Barbus meridionalis), les nombroses aus incloses en la Directiva 79/409/CEE, els dormidors o zones de reproducció d’espècies incloses en les Directives europees, els meandres del Ter i les illes fluvials.

La Xarxa Natura 2000 és una xarxa d’espais naturals protegits a escala europea. Es compon de dos tipus d’espais: les zones especials de conservació (ZEC) designades d’acord amb la Directiva Hàbitats; i les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) establertes d’acord amb la Directiva Aus. L’objectiu és garantir la supervivència a llarg termini de les espècies i els hàbitats europeus més valuosos i amenaçats, contribuint a aturar la pèrdua de biodiversitat.

Natura 2000 és la iniciativa política europea més important de conservació de la natura. D’aquesta manera, la Unió Europea ha establert un marc legal que garanteix la protecció del patrimoni natural i, a més, s’ha compromès a salvaguardar-lo mitjançant la integració a Natura 2000 d’una mostra significativa dels hàbitats i les espècies que millor el representen.

Darrera actualització d’aquest contingut: 17/04/2018 a les 11:04h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona