Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:19/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Aquesta primavera s’han alliberat més de 4.500 nous crancs de riu autòcton

Aquesta primavera s’han alliberat més de 4.500 nous crancs de riu autòcton

Juny 2017
Alliberament de crancs
Juny 2017
Part dels crancs alliberats
28/06/2017

Un dels objectius del projecte LIFE Potamo Fauna ha estat conservar i recuperar el cranc de riu de potes blanques a les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga

El projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga”, en aquests quatre anys de durada (2014-2017) s’ha centrat en conservar i recuperar el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), una espècie greument amenaçada per la presència de crancs invasors, com el cranc roig americà (Procambarus clarkii). Amb aquest objectiu cada any s’han realitzat alliberaments d’exemplars criats en captivitat al Centre Reproductor de Cranc de Riu Autòcton d’Olot. Enguany, els dies 15, 20 i 22 de juny es van portar a terme diferents alliberaments, amb un total de 4.592 crancs autòctons alliberats. Aquest any, a més, se’n preveu alliberar o translocar fins a uns 6.000 exemplars.

En els alliberaments hi ha participat, a més de tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de Forestal Catalana, estudiants i voluntaris, i tres agents del Cos d’Agents Rurals. Les zones on s’han portat a terme han estat tres rieres de Collsacabra-Puigsacalm i Alta Garrotxa, punts d’alliberament que formen part dels espais naturals protegits de la Xarxa Natura 2000. També, s’han fet seguiments dels alliberaments realitzats els anys anteriors amb resultats positius.

El cranc de riu autòcton era una espècie habitual a la major part de cursos hídrics de l’Europa meridional. A finals de la dècada dels setanta es va produir l’epizoòtia fúngica de l’afanomicosis Aphanomyces astaci, que va provocar una disminució dràstica de la població. Aquesta malura va ser introduïda pel cranc americà, espècie que s’ha estès ràpidament pels rius del país. L’expansió d’aquesta malura s’ha vist accentuada per l’expansió recent de dues espècies exòtiques més, el cranc senyal i el cranc dels canals, totes dues d’origen americà i portadores de la malura.

A la conca del riu Fluvià fa més de 20 anys que s’està treballant amb el coneixement d’aquesta espècie i 10 en el pla de recuperació. L’any 2004 es va crear el Centre de Reproducció de Cranc de Riu Autòcton a Olot, gestionat per l’equip tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. En el marc del projecte LIFE Potamo Fauna s’han pogut portar millores en les instal·lacions per tal de minimitzar malures com la saprolègnia i així poder incrementar la producció de crancs. A dia d’avui es disposa d’un bon reservori tant d’exemplars reproductors de diferents conques hidrogràfiques del país, com d’exemplars joves procedents de la seva reproducció en captivitat i que serviran per anar incrementant el nombre de crancs reproductors. Els exemplars reproductors són procedents de les tres principals conques de la demarcació de Girona (Fluvià, Ter i Muga), d’aquesta manera es preserva la diversitat genètica de cada conca i es pot treballar en la recerca de la resistència enfront la malura en funció de la genètica de cada població.

Aquest treball es porta a terme de manera conjunta entre el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a través del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Forestal Catalana i el Consorci de l’Estany a través del projecte LIFE Potamo Fauna, on també en són socis el Consorci del Ter, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitabea.

LIFE Potamo Fauna està finançat per fons europeus en un 50%. A part del cranc de riu de potes blanques també s’incideix en la conservació d’altres espècies amenaçades com la nàiade allargada (Unio elongatulus), la tortuga d’estany (Emys orbicularis) o els microcargols (Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior). També es lluita contra diverses espècies exòtiques invasores.

Darrera actualització d’aquest contingut: 17/04/2024 a les 09:34h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona