Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:13/07/2020

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter inicia les obres per recuperar la connectivitat al riu Ter a l’entorn de la resclosa de la Pilastra

El Consorci del Ter inicia les obres per recuperar la connectivitat al riu Ter a l’entorn de la resclosa de la Pilastra

24/02/2020
Inici de les obres a la Pilastra
24/02/2020

L’actuació que consisteix en la construcció d’una rampa de peixos i l’arranjament de les comportes de la sèquia Monar compta amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua

El Consorci del Ter ha donat inici aquet dilluns 24 de febrer a les obres que han de permetre recuperar la connectivitat al riu Ter a l’entorn de la resclosa de la Pilastra, ubicada a Montfullà, per un import d’execució de 140.588,84 euros, IVA inclòs.

Les obres consistiran en la construcció d’una rampa de peixos a la resclosa de la Pilastra, que se situa al braç dret del riu i té la funció de derivar l’aigua del Ter cap a la sèquia Monar. Actualment la resclosa de la Pilastra suposa un obstacle important per al pas dels peixos i té un problema de sedimentació i rebliment que cal resoldre per garantir-ne la funcionalitat. Per aquest motiu, les actuacions que s’executen preveuen realitzar un connector ictícola que ha de permetre el trànsit de les diferents espècies presents en aquest tram del riu Ter, facilitant-ne la propagació i la migració. Per garantir la funcionalitat del dispositiu, a banda de poder disposar del cabal suficient i les condicions de l’entorn adients, s’efectuaran diverses feines complementàries com la reparació de les comportes de la sèquia Monar. Aquestes actuacions permetran garantir els cabals necessaris per al pas de peixos en èpoques de cabals mínims i, al mateix temps, asseguraran una quantitat d’aigua suficient per a la sèquia i els usos que se’n deriven (regadiu, hidroelèctric, ambiental). La sèquia Monar transcorre des de Montfullà fins al riu Onyar passant per les deveses i hortes de Salt i Santa Eugènia. Actualment està dirigida per una comissió gestora de la qual formen part els ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó.

El termini d’execució de les obres és de sis setmanes. Els treballs es financen a través d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de 100.000 euros, concedida dins del procediment de concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, per actuacions de recuperació de riberes amb acords de custòdia.

L’àmbit d’actuació s’ubica als entorns de l’illa de la Pilastra, al límit entre els termes municipals de Sant Gregori, Bescanó i Salt. El projectes es desenvolupa a les ribes i dins la llera del riu Ter, àmbit inclòs dins la ZEC “Riberes del Baix Ter”, que forma part de la Xarxa Natura 2000 (codi ES5120011).

Per tal de minimitzar els efectes negatius de les obres s’efectua un Pla de salvament d’espècies aqüícoles i un complert estudi de seguiment per avaluar la millora de la connectivitat ecològica i l’efectivitat del dispositiu de pas per a peixos.

Darrera actualització d’aquest contingut: 10/07/2020 a les 10:46h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona