Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:13/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Es recupera la connectivitat del riu Ter a l’entorn de la resclosa de la Pilastra amb la construcció d’una rampa de peixos

Es recupera la connectivitat del riu Ter a l’entorn de la resclosa de la Pilastra amb la construcció d’una rampa de peixos

08/04/2020
Actuació finalitzada
08/04/2020
Imatge de la rampa de peixos
26/03/2020
Obres, netejant els rierencs
15/04/2020

L’actuació ha comptat amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua i ha permès, també, arranjar les comportes de la sèquia Monar

El Consorci del Ter ha donat per finalitzades aquesta setmana les obres que han permès recuperar la connectivitat del riu Ter a l’entorn de la resclosa de la Pilastra, ubicada a Montfullà, amb la construcció d’una rampa de peixos. La resclosa està situada al braç dret del riu i té la funció de derivar l’aigua del Ter cap a la sèquia Monar. L’actuació té un import d’execució de 140.588,84 euros, IVA inclòs.

La resclosa de la Pilastra suposava un obstacle important per al pas dels peixos. També tenia un problema de sedimentació i rebliment que calia resoldre per garantir-ne la funcionalitat. Ara, el connector ictícola ha de permetre el trànsit de les diferents espècies presents en aquest tram del riu Ter, facilitant-ne la propagació i la migració. Per garantir la funcionalitat del dispositiu, a banda de poder disposar del cabal suficient i les condicions de l’entorn adients, s’han efectuat diverses feines complementàries com la reparació de les comportes de la sèquia Monar. Aquestes actuacions permetran garantir els cabals necessaris per al pas de peixos en èpoques de cabals mínims i, al mateix temps, asseguraran una quantitat d’aigua suficient per a la sèquia i els usos que se’n deriven (regadiu, hidroelèctric, ambiental). La sèquia Monar transcorre des de Montfullà fins al riu Onyar passant per les deveses i hortes de Salt i Santa Eugènia. Actualment està dirigida per una comissió gestora de la qual formen part els ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó.

A dia d’avui la resclosa ja torna a estar plena i el pas de peixos ja comença a funcionar. També s’han fet plantacions d’arbres de ribera i s’han restaurat els accessos. Pel que fa la sèquia Monar, només falta que els ajuntaments de Girona i Salt acabin d’enllestir unes obres els propers dies, per tornar a derivar aigua també cap a aquest curs.

Els treballs s’han finançat a través d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de 100.000 euros, concedida dins del procediment de concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, per actuacions de recuperació de riberes amb acords de custòdia.

L’actuació s’ha centrat als entorns de l’illa de la Pilastra, al límit entre els termes municipals de Sant Gregori, Bescanó i Salt. El projectes s’ha desenvolupat a les ribes i dins la llera del riu Ter, àmbit inclòs dins la ZEC “Riberes del Baix Ter”, que forma part de la Xarxa Natura 2000 (codi ES5120011).

Per tal de minimitzar els efectes negatius de les obres s’ha efectuat un Pla de salvament d’espècies aqüícoles i en breu es començarà un complert estudi de seguiment per avaluar la millora de la connectivitat ecològica i l’efectivitat del dispositiu de pas per a peixos. Aquest seguiment determinarà quines espècies poden remuntar el pas i si cal fer ajustos a la rampa per facilitar la migració de la fauna ictícola. El dispositiu ha d’afavorir espècies autòctones com el barb de muntanya, la bagra, l’espinós, l’anguila, la bavosa de riu o la truita, espècie típica del curs alt del Ter, també present a aquest àmbit.

Darrera actualització d’aquest contingut: 12/04/2024 a les 12:38h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona