Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:01/10/2020

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Comencen els treballs per retirar els arbres morts i residus urbans arrossegats i dipositats en l'illa del Ter arran del temporal Glòria, a Girona

Comencen els treballs per retirar els arbres morts i residus urbans arrossegats i dipositats en l'illa del Ter arran del temporal Glòria, a Girona

2020
Illa vista des de Pedret
2020
Illa vista des de Sant Ponç
20/07/2020

• Aquesta actuació, duta a terme per l'ACA en coordinació amb l'Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter, tindrà una durada de 3-4 setmanes i consistirà en la retirada de la vegetació morta i sense capacitat de supervivència així com de les acumulacions de residus • Els treballs comencen quan ja ha finalitzat el període de nidificació de la majoria d’espècies d’ocells presents a l’illa i comptaran amb la supervisió d’una Direcció ambiental • Es deixaran les soques dels arbres tombats en punts on no puguin ser arrossegades de nou per tal de que serveixin de refugi de fauna

Aquesta setmana han començat els treballs de millora mediambiental de l’illa del Ter, dins del terme municipal de Girona. Els treballs, desenvolupats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en coordinació amb l’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter, tindran una durada de 3 a 4 setmanes.

L’illa de Ter està situada a la confluència del riu Onyar al riu Ter a la ciutat de Girona i està declarada refugi de fauna salvatge pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2003. La seva situació estratègica té una gran importància per garantir la continuïtat com a corredor biològic del riu Ter al seu pas per la zona urbana de Girona i el seu aïllament ha propiciat que hagi esdevingut una important zona de refugi i nidificació d'una gran diversitat de fauna pròpia de les zones humides i riberenques.

Arran de la riuada durant el temporal Gloria, a l’interior de l’illa han quedat dipositats una gran quantitat d’arbres tombats que poden suposar un obstacle per al flux de l’aigua, amb el risc de generar taps a les infraestructures situades aigües avall del riu i suposar un fre al desguàs de l’Onyar en cas de nova crescuda. A més, hi han arribat  molts residus plàstics i d’altres que s’han acumulat en diferents punts de la mateixa illa.

Respecte mediambiental

En el marc de les actuacions d’emergència d’adequació de les lleres de la demarcació territorial de Girona a causa del temporal Gloria, es retiraran de l’Illa de Ter aquells troncs tombats que poden ser arrossegats en futures riuades així com tota la quantitat possible de residus plàstics i d’altres, tal i com s’està fent a la resta d’actuacions d’emergència de neteja de les lleres a causa del temporal Gloria.

Els treballs s’iniciaran un cop ja ha finalitzat el període de nidificació de la majoria d’espècies d’ocells presents a l’illa i comptaran amb la supervisió d’una direcció ambiental per a garantir que s’executen d’acord amb les directrius establertes. Els treballs es duran a terme amb un tractor forestal i un autocarregador que accediran a l’illa des de Sant Ponç, emprant els camins existents d’actuacions anteriors.

També és previst deixar les soques dels arbres tombats en punts on no puguin ser arrossegades de nou per tal de que serveixin de refugi de fauna d’espècies no només saproxíliques (descomponedors de fusta), sinó també d’altres com petits mamífers, amfibis i rèptils.

Darrera actualització d’aquest contingut: 30/09/2020 a les 14:30h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona