Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:26/11/2020

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Programat un alliberament de cabals i sediments de 75 m3/s al Ter la setmana del 23 al 27 de novembre

Programat un alliberament de cabals i sediments de 75 m3/s al Ter la setmana del 23 al 27 de novembre

24/01/2020
Imatge del Ter, després del Gloria, el passat gener
19/11/2020

Del 23 al 27 de novembre de 2020, l'Agència Catalana de l'Aigua ha programat uns treballs d'estudi i anàlisi del comportament hidromorfològic del riu Ter en el tram comprès entre la presa de Susqueda i el municipi de Bescanó, amb l'objectiu de millorar el coneixement de la dinàmica sedimentària del canal fluvial per optimitzar la gestió dels recursos. 

En concret, per al dia 23 de novembre de 2020, s’ha programat l’alliberament d’uns cabals superiors als habituals, que corresponen als cabals generadors definits en el Pla de gestió del Districte de conca fluvial de Catalunya (Decret 1/2017). El cabal màxim alliberat per aquest dia serà de 75 m3/s. La presa de Susqueda modificarà esglaonadament la seva sortida de cabal a riu de 6 m3/s a 75 m3/s entre les 03:00 i les 08:00 hores. Igualment, el mateix dilluns 23/11/2020, la presa de Susqueda modificarà esglaonadament la seva sortida de cabal a riu de 75 m3/s a 6 m3/s, a partir de les 17:00 hores.

Pel tipus d’operació, que és habitual i es programa com a mínim un cop per any hidrològic sempre que es donen les condicions adequades de volum emmagatzemat al sistema, no s’espera cap tipus d’impacte negatiu sobre la llera. El que es pretén es analitzar com aquest cabal mobilitza i transporta el sediment al llarg de la llera.

Aquest tipus de prova ja es va dur a terme aigua avall de l’embassament de la Baells el maig de 2019. Les dues proves s’emmarquen dins del projecte ”Anàlisi i propostes de gestió dels sediments en embassaments de les conques internes de Catalunya” en els que l’ACA compta amb una assistència tècnica que finalitza el mes de desembre de 2020. L’objectiu principal d’aquesta assistència és millorar el coneixement dels efectes de la retenció de sediments que té lloc als embassaments sobre els processos morfodinàmics fluvials en els trams situats aigua avall, i les implicacions en l’alteració morfològica del litoral, avaluant l’aportació de sediments al litoral català que fa cada conca. Un segon objectiu és disposar de més informació per adaptar l’alliberament de cabals generadors que es fa des dels embassaments de Districte de Conca Fluvial de Catalunya per tal que siguin efectius pel que fa a la millora ambiental i morfològica en els trams aigua avall.

En el cas de la conca del riu Ter, aquesta prova complementarà l’anàlisi d’acumulació de sediment que es pot haver produït en determinats àmbits dels trams mig i baix després dels diferents episodis de pluges que han tingut lloc repetidament des del 2018, anàlisi que en els propers mesos l’Agència realitzarà de manera conveniada amb l’ICGC.

* En el document adjunt, en .pdf, hi ha un tríptic amb informació més detallada.

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 25/11/2020 a les 15:41h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona