Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:23/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter arranja l’entorn del pont de Can Peric i elimina la vegetació que creixia directament en aquest element inclòs en l’inventari de patrimoni cultural de l’organisme

El Consorci del Ter arranja l’entorn del pont de Can Peric i elimina la vegetació que creixia directament en aquest element inclòs en l’inventari de patrimoni cultural de l’organisme

11/11/2020
Inici actuacions pont de Can Peric
11/11/2020
Actuacions entorn pont de Can Peric
12/11/2020
Treballs pont de Can Peric
12/11/2020
Data 1872 trobada pont de Can Peric
27/11/2020
Finalització treballs pont de Can Peric
28/11/2020
Cartell amb informació sobre el pont i l'actuació
30/11/2020

L’actuació ha rebut finançament de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL)

El Consorci del Ter, gràcies a una aportació de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), ha pogut arranjar l’entorn del pont de Can Peric, al terme municipal de Camprodon –al límit amb Sant Pau de Segúries- i ubicat molt a prop del pas de la Ruta del Ter. Aquest element forma part de l’inventari de patrimoni cultural de l’organisme i està inclòs en una de les rutes temàtiques de la Ruta del Ter.

En concret, s’ha desbrossat el corriol existent des de la Ruta del Ter fins al pont de Can Peric i el molí. Pel que fa al pont s’ha pogut eliminar la vegetació que hi creixia directament i també al mur de feixa nord-est; s’han talat els arbres i arbustos, així com arrencat les herbes i plantes enfiladisses. A més s’ha extret part de la terra i la runa que s’havia acumulat a la part superior del pont i s’ha netejat fent visible aquesta part de l’estructura. També s’ha pogut millorar l’entorn amb desbrossades selectives i tractaments forestals de la massa. Finalment s’ha instal·lat un cartell informatiu sobre l’element amb un advertiment sobre seguretat (no es pot accedir al pont per evitar perills derivats de l’estat de l’estructura) i una tanca per evitar l’accés.

El pont de Can Peric, en realitat es tracta d’un aqüeducte que formava part d’una canalització, de la qual se’n desconeixen tant les característiques com el recorregut i la seva finalitat concreta. En tot cas, el pont és l’element que permetia que aquesta conducció pogués salvar el desnivell del torrent que baixa del turó del Sitjar i desemboca al Ter, molt a prop d’aquest indret.

Es tracta d’una obra feta amb pedra calcària del país. Està format per tres arcades amb una amplada de 2,30 metres, una llargada propera als 20 metres i una altura màxima, sobre el torrent, que s’apropa als 8 metres i que es va reduint considerablement als extrems. La part superior és planera, amb un lleuger pendent cap al sud, i presenta una única barana d’uns 40 centímetres d’alçada al costat oest. El pont presenta tres ulls d’arc de mig punt, el central una mica més ample que els dos laterals.

Hi ha molt poques dades històriques sobre el pont de Can Peric, llevat d’una informació –no poc important- que ens proporciona el propi element: la data de 1872 inscrita en la clau del costat de ponent de l’arc central. A partir d’aqueta data, es pot esbossar amb una certa fiabilitat el context històric en què va ser construït i va funcionar. Amb pocs dubtes, cal relacionar la construcció d’aquest aqüeducte amb l’extensa hisenda del Sitjar, un dels gran masos de la contrada, i que es troba encimbellat a més de 1.000 metres d’alçada, a l’altra banda de l’espina de la carena que delimita la zona per l’est.

Els Sitjar de la segona meitat del segle XIX van promoure tot un seguit d’infraestructures hidràuliques i de regadiu en diversos punts de la seva propietat, entre les quals cal ubicar el pont de Can Peric. No s’ha trobat documentació sobre aquesta infraestructura, però probablement seria part de la canalització de desguàs d’un dels sistemes de reg de la hisenda del Sitjar.

Darrera actualització d’aquest contingut: 19/04/2024 a les 11:02h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona