Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:27/01/2021

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Millorem les condicions de les zones humides i basses temporals mediterrànies en espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter

Millorem les condicions de les zones humides i basses temporals mediterrànies en espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter

Tardor 2020
Treballs a Bescanó
Tardor 2020
Bassa de Becanó, amb treballs finalitzats
Tardor 2020
Bassa temporània de Jafre
16/12/2020

En concret s’ha actuat a les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori, a l’illa d’Avall a Jafre i a Foixà i s’ha comptat amb finançament de la Diputació de Girona

El Consorci del Ter dins el projecte “Actuacions de conservació i gestió de l’ús públic als espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter 2020” ha portat a terme aquesta tardor diferents actuacions per afavorir els hàbitats de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i amfibis a les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori,  a l’illa d’Avall a Jafre i a Foixà. En concret, s’han millorat les condicions d’insolació de les basses, s’han instal·lat elements estructurals i s’han recol·locat les sorres dipositades en l’avinguda del gener de 2020 després del pas del temporal Gloria, entre altres. Aquesta riuada va provocar afectacions diverses en els hàbitats del riu Ter. A més s’ha portat a terme un control de quelonis exòtics i seguiment de les poblacions dels autòctons.

Pel que fa a la millora dels hàbitats per a la tortuga d’estany i amfibis s’ha millorat la bassa entorn la resclosa vella de Bescanó permetent que la bassa recuperi un grau de temporalitat que garanteixi que hi hagi aigua almenys durant uns mesos l’any. Aquesta bassa és propera a punts de reforç poblacional d’Emys orbicularis i es va considerar necessari i oportú recuperar-ne la funcionalitat. Abans de la riuada ja presentava un alt grau de colmatació, fent que pràcticament tot l’any romangués seca.

A més, s’han portat a terme tasques de conservació i millora dels hàbitats de tortuga d’estany encaminades a millorar les condicions d’insolació de les basses ja que les tortugues com altres rèptils necessiten exposar-se als raigs solars per regular la seva temperatura corporal. S’ha tractat la vegetació de l’entorn de les basses, s’han realitzat treballs forestals eliminant alguns peus, efectuant podes i eliminant alguns exemplars arboris que dificultaven la insolació. També s’han instal·lat elements estructurals (troncs) dins les basses i cursos fluvials amb presència de tortuga d’estany  perquè actuïn com a zones d’insolació i  permetin a les tortugues capbussar quan hi ha depredadors o molèsties. Per últim s’han realitzat treballs manuals per a recol·locar sorres dipositades per l’avinguda i així afavorir i/o retenir el flux d’aigua a les basses i còrrecs. A més s’han efectuat treballs forestals per a poder accedir a les zones d’alliberament i seguiment de tortuga d’estany on hi havia presència d’arbres tombats, i s’han fet desbrossades.

Dins el mateix projecte s’ha portat a terme un control de quelonis exòtics invasors que alhora permet el seguiment de les poblacions de tortugues aquàtiques autòctones. Aquest control s’ha realitzat mitjançant trampes d’insolació i nanses amb esquer. En total s’han capturat nou exemplars de tortugues exòtiques (Trachemys scripta elegans, Trachemys scripta scripta, Pseudemys nelsoni i híbrids), enguany no s’ha capturat cap Graptemys pseudogeograhica, i s’ha pogut fer seguiment de la tortuga d’estany i la tortuga de rierol en diversos espais de Riberes del Baix Ter. S’ha constatat que les espècies autòctones han tingut més resiliència que les exòtiques i s’han mantingut en bon estat en els seus hàbitats malgrat l’impacte de les grans riuades d’enguany. Aquest any les temperatures tardorals han estat més fredes i aquest fet ha propiciat menys captures d’exòtiques de les que s’esperaven. El Consorci del Ter porta a terme projectes de reforç poblacional de tortuga d’estany des de l’any 2015.

A Jafre, a l’illa d’Avall, també s’ha procedit a reperfilar dues de les basses del braç d’aigües altes per tal de millorar el règim hídric de les basses temporànies i oferir hàbitat adient a les poblacions d’amfibis.

Les actuacions han rebut finançament de la Diputació de Girona.

Darrera actualització d’aquest contingut: 25/01/2021 a les 11:56h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona