Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:07/07/2022

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter presenta al·legacions al Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya i al Programa de Mesures del període 2022-2027

El Consorci del Ter presenta al·legacions al Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya i al Programa de Mesures del període 2022-2027

13/04/2022
El Ter a la central de la Cúbia, a la Farga de Bebié
13/04/2022

Es demana que es recullin els compromisos i acords de la Taula del Ter, garantint el cabal necessari pel Ter i que s’impulsin diverses mesures de rehabilitació morfològica del riu i d’adaptació als fenòmens extrems

El Consorci del Ter ha presentat una sèrie d’al·legacions i consideracions al projecte de decret del Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya per al període 2022-2027 i al Programa de Mesures. Se sol·licita que en el decret, en concret en el preàmbul i en l’articulat, es recullin els compromisos i els acords de la Taula del Ter signats el 2 d’agost de 2017 que han de garantir un cabal  necessari pel riu Ter. De fet, es consideren insuficients els cabals anomenats generadors i es demana que els cabals de manteniment es fixin normativament. De moment, es demana que es mantingui el règim de cabals de manteniment fixat al Pla Sectorial de Cabals de Manteniment aprovat per Acord de govern de 4 de juliol de 2006, ja que en el Pla se’n fixen d’inferiors. A més, l’exigència del compliment dels cabals ecològics s’ha de mantenir a tots els sistemes d’explotació amb l’única excepció de l’abastament i, per tant, en cap cas s’hauria de modificar temporalment ni disminuir la seva quantitat. Des del Consorci, també s’ha sol·licitat que s’incorpori aquesta consideració en l’articulat del decret.

A més, en les al·legacions es recull un fet llargament reivindicat des del territori, que es tractin les dues conques, la del Ter i la del Llobregat, de manera diferenciada, assignant valors d’assignació i reserva a cada conca separadament. Si no es defineixen com dues entitats separades, es dóna a entendre que el “sistema Ter-Llobregat” és una sola conca i que, per tant, existeix un transvasament permanent d’aquests dos cursos fluvials, que tenen, cadascun d’ells, una identitat pròpia.

També es proposa que es tingui en consideració els recs històrics del Baix Ter com a masses d’aigua ja que el seu paper va més enllà de la captació i derivació d’aigua del riu, ja que configuren la xarxa hídrica i tenen especial rellevància ambiental i connectora de la plana del Baix Ter.

Pel que fa a la connectivitat fluvial se sol·licita que l’Agència Catalana de l’Aigua impulsi i fomenti activament (incloent línies de subvenció) la construcció de connectors a la conca del Ter que permetin l’assoliment dels objectius fixats en la Directiva Marc de l’Aigua.

En el Programa de Mesures es demana que es concretin les mesures a executar pel període de programació 2022-2027 a la conca del Ter i s’hi elabori un pla específic per a la recuperació hidromorfològica que fixi els objectius de continuïtat fluvial, el règim hidrològic natural en sistemes regulats, la gestió de cabals punta i la morfologia de les lleres amb la recuperació de l’espai i el territori fluvial.

D’altra banda, se sol·licita la planificació i execució de mesures, prioritzant les solucions basades en la natura. Aquestes han de permetre millorar l’adaptació a fenòmens extrems que derivin en inundacions, especialment en els trams ARPSI (Àrees amb Risc Potencial Significatiu d’ Inundació), així com la millora de la informació i governança durant els episodis d’inundació.

Darrera actualització d’aquest contingut: 05/07/2022 a les 12:59h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona