Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:10/12/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > La reintroducció de la tortuga d’estany al tram mitjà de Riberes del Baix Ter permet confirmar l’establiment de l’espècie a diferents localitats

La reintroducció de la tortuga d’estany al tram mitjà de Riberes del Baix Ter permet confirmar l’establiment de l’espècie a diferents localitats

2024
Seguiment i control de quelonis
2024
Exemplar de tortuga d'estany
2024
Un altre exemplar de tortuga d'estany
25/11/2024

S’han realitzat dues campanyes de seguiment i monitoratge, durant la primavera i la tardor de 2024, amb el suport de la Generalitat de Catalunya

Des del 2017 el Consorci del Ter realitza anualment una campanya de seguiment, tant a la primavera com a la tardor, de les poblacions de quelonis aquàtics autòctons, tortuga d’estany (Emys orbicularis) i tortuga de rierol (Mauremys leprosa), així com control de quelonis exòtics en diferents punts del curs mitjà-baix del Ter on des del 2015 s’han alliberat més de 220 exemplars de tortuga d’estany; els últims 10 aquest octubre. En qualsevol projecte de reforçament poblacional és indispensable un seguiment i un monitoratge fins que la població s’estabilitza. Les espècies de quelonis exòtics, que trobem convivint en els mateixos hàbitats de la tortuga d’estany, acostumen a assolir una mida més gran que les autòctones i a tenir més descendència, de manera que hi competeixen per les preses i l’hàbitat.

El principal problema per a la recuperació de la tortuga d’estany, a part d’uns estocs extremadament reduïts, ve donat principalment per la desaparició del seu hàbitat, la competència amb altres tortugues i la depredació per part de petits carnívors, com per exemple el visó americà. Durant el 2024 hi ha hagut seguiment i monitoratge de les poblacions de l’espai natural protegit de les Riberes del Baix Ter. Aquest s’ha portat a terme mitjançant el mètode de captura-recaptura amb trampes específiques: trampes d’insolació i nanses amb esquer, i ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa al seguiment de tortuga d’estany, entre les dues campanyes realitzades, s’han capturat individus en totes les poblacions estudiades, un total de 74 exemplars; 43 durant la campanya de la primavera i 31 durant la de la tardor, corresponents a 45 individus diferents. Els patrons de dispersió observats han sigut de cert interès, amb una distància recorreguda relativament elevada i una freqüència alta de dispersions a llarga distància, coherent amb la naturalesa introduïda de la població. No es pot descartar la dispersió de part del contingent alliberat a zones no monitorades. L’anàlisi de les dades dels darrers anys permet afirmar que la reintroducció de la tortuga d’estany al tram mitjà del Ter va tenint resultats sòlids, confirmant l’establiment d’una població a diferents localitats de les Riberes del Baix Ter.

D’altra banda, respecte al control de quelonis exòtics, se n’han capturat a Sant Gregori i Girona, Sarrià de Ter i Sobrànigues. Han estat un total de 40 individus, 35 exemplars durant la campanya de primavera i 5 durant la de tardor, corresponents a les espècies Trachemys scripta elegans i Trachemys scripta scripta. La majoria s’han capturat a Girona, en sectors molt periurbans on la presència i pressió humana és molt elevada. També cal confirmar la primera captura, per part del Consorci del Ter, de l’espècie exòtica invasora Mauremys o Chinemys reevesii, coneguda com a «tortuga Xina de les tres crestes». Les tortugues exòtiques capturades van ser retirades del medi després de la presa de dades biomètriques.

La campanya de seguiment d’Emys orbicularis que es desenvolupa paral·lelament a la campanya de control d’invasores ha servit per constatar que en els indrets on s’estan establint els nuclis poblacions de tortuga d’estany, aquests no estan colonitzats per espècies invasores. També es posa de manifest que algunes de les actuacions realitzades pel Consorci del Ter en els últims anys han estat importants per conservar i millorar l’hàbitat de l’espècie.

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 04/12/2024 a les 11:05h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona