Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:29/05/2024

Capçalera

Molí de Bordils

Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Molí
Municipi:
Bordils
Comarca:
Gironès
Descripció:

Molí fariner de tres grups de moles d'eix vertical cadascuna independents. Més tard s'hi va acoblar una turbina que mou un grup fariner, construcció de voltes amb pilars de pedra. Al molí de Bordils, originàriament hi havia quatre moles: una (que encara està a la vista del visitant) per despellofar el blat, per llavors poder-lo menjar, com l'arròs, i tres per triturar tot tipus de gra. És digne de veure tota la complexitat de dispositius de ferro, fusta, conduccions, eixos, politges, corretges... recollits sota les voltes dels baixos del mas, que fan d'aquest conjunt una peça de museu, potser única a les nostres comarques. Ja el seu homòleg gran (el de Campdorà) va ser desballestat i venut als parracaires, i no en queda res, només les coses que per la seva grandària no han pogut ser espoliades. A la part de dalt, al pis del mas, hi havia l'habitatge del moliner, que quedava dividit en dues parts per una estada on anava a parar el producte ja elaborat, convenientment destriat en farina de 1a i de 2a, segon gros i segon petit. És en aquesta part que cal valorar els mecanismes que feien aquest procés de destriar, una vegada el blat s'havia convertit en pols al pis de baix. Així doncs, la farina procedent del blat s'havia d'anar a recollir a dalt del mas, i per facilitar-ne el transport al pati per poder-lo carregar als carros, hi havia una plataforma de fusta a l'escala per poder fer lliscar els sacs fins a l'entrada. Ara bé, per fer el que s'anomena farinada, que no és res més que farina procedent d'un altre gra que no sigui el blat de moro, tot el procés es feia a baix.

Altres denominacions:
Molí d'en Vinyals

Observacions:

La part que més es conserva és allà on es troben les moles i les comportes (propietat de la comunitat de regants de la Sèquia Vinyals).

Dades històriques:

Al mas del molí no hi ha cap pedra que determini la data de la construcció. Ara bé, segurament va paral·lela a la construcció de la Sèquia Vinyals, que va ser construïda el 1748, amb la finalitat de fer anar els molins de Campdorà i de Bordils. Va ser el 1750 quan també es va utilitzar per al regadiu. Una de les moles va ser substituïda, en acabar la guerra civil del 1936, per uns artefactes per fer pujar l'aigua del canal fins a uns camps de la zona del barri del molí per poder regar, cosa que no podria ser d'una altra manera, ja que aquests terrenys estan molt per sobre del nivell de les aigües de la sèquia. Davant del molí trobem una caseta on comença la derivació de les aigües de la Sèquia Vinyals cap a Juià.

Cronologia:
1748-1960

Accés:
Fàcil. Trencall a l'esquerra de la carretera Celrà-Bordils, just passada la rotonda de la falsa variant de Celrà. El molí es troba al costat del camí, a uns 300 m.

Usos : actual:
Abandonat

Usos : Inicial:
Molí fariner

Usos : Altres:
Usos per al regadiu.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Dolent

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Catàleg municipal

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Cartografia:
ICC. El Mas Seguer 296-3-7, E 1:5000

Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona