Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | AMB ESTILS | VERSIÓ SOBRETAULA

Consorci Alba-Ter

Data oficial:05/10/2024

Capçalera
Portada > Àrees de treball > Patrimoni natural

Patrimoni natural

En l’àrea de patrimoni natural el Consorci té l’objectiu de recuperar espais naturals i paratges emblemàtics de les ribes fluvials per convertir l’eix fluvial en un corredor ecològic. En aquest sentit es porten a terme diversos projectes per conservar i gestionar les espècies de fauna i flora del riu Ter, així com preservar i millorar els seus hàbitats, especialment els boscos de ribera, els espais fluvials i les zones humides. Es porten a terme diferents línies d'actuació.

FAUNA

Es realitzen projectes per a preservar espècies de fauna escassa o amenaçada, com són la creació de refugis per a ratpenats fissurícoles i cavernícoles; el reforç de les poblacions de tortuga d’estany mitjançant alliberaments d’exemplars, el seu posterior seguiment i millora dels seus hàbitats; la creació d’hàbitats per als amfibis i altra fauna aquàtica; la potenciació d’espècies en severa regressió com el turó; la col·locació de caixes-niu per a ocells de boscos de ribera; la protecció de l’hàbitat per a nàiades i crancs de riu, etcètera.

Podeu consultar la fauna fluvial amenaçada de la conca del Ter, aquí

FLORA

El Consorci també ha portat a terme, des dels seus inicis i fins l’actualitat, contínues actuacions d’eliminació de flora exòtica invasora arreu de la conca, per evitar la proliferació d’espècies com la budleia, l’ailant, el negundo, la canya o la robínia, entre altres. 

REGULACIÓ D'ÚS PÚBLIC

El Consorci adequa itineraris de descoberta de l’entorn mitjançant rutes senyalitzades, aguaits, observatoris, plafons i propostes d’educació ambiental i sensibilització ciutadana envers els boscos de ribera i els espais fluvials:

- Itinerari de l'Illa d'Avall. Consulta la fitxa descriptiva, aquí.

- Itinerari de les Deveses d'en Bru. Consulta la fitxa descriptiva, aquí.

- Itineari de les ribes del Ter a Bescanó i Sant Gregori, aquí

CUSTÒDIA FLUVIAL

D'alguns anys ençà el Consorci del Ter ha endegat una línia de treball basada en la conservació dels espais fluvials emmarcada en la custòdia fluvial. Podeu ampliar la informació aquí.

PROJECTES DESTACATS

- Projecte LIFE + Natura "Recuperació d'hàbitats riparis del riu Ter (Riparia-Ter)" en quatre zones de l'espai Xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter (ES5120011). Anys 2010-2013. Les accions principals que es van portar a terme són restauració i reforestació de boscos de ribera i marges fluvials degradats, recuperació de zones d’inundació temporal associades a sistemes fluvials, aplicació de bones pràctiques de gestió forestal per millorar la regeneració natural de boscos de ribera madurs, control de plantes exòtiques invasores i ordenació d’accessos per evitar el deteriorament dels hàbitats de ribera. Més informació, aquí

- Projecte LIFE "Conservació de fauna fluvial d'interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga" (LIFE Potamo Fauna), juntament amb altres socis i que va tenir com a beneficiari coordinador el Consorci de l'Estany. Anys 2014-2017. Projecte destinat a la recuperació i conservació a llarg termini de diverses espècies amenaçades de fauna fluvial d’interès europeu. Es van portar a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d’espècies com el cranc de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques. A més es van realitzar accions de lluita contra algunes espècies exòtiques invasores. Podeu trobar més informació a la web: www.lifepotamofauna.org.

 

Des d’aquesta àrea s’ofereix als ens consorciats:

  • Suport tècnic.
  • Coordinació i establiment de criteris que han de regir les actuacions de millora i manteniment de les ribes del Ter i Freser
  • Recerca de fonts de finançament que permetin conservar i millorar l’ecosistema fluvial
  • Recepció de propostes, projectes, iniciatives i idees dels ens consorciats en relació al patrimoni natural

Notícies de patrimoni natural

  1. Setembre 2024
    03/10/2024
    Des del Consorci del Ter hem de destinar recursos econòmics per retirar els residus i gestionar-los correctament
  2. 2023
    30/09/2024
    El Consell de Govern del Consorci del Ter del passat 12 de juny va aprovar inicialment el "Pla d’Usos sobre serveis i activitats recreatives al riu Ter" amb la corresponent tramitació ambiental, …
  3. 19/09/2024
    27/09/2024
    Al llarg d’aquest any s’han organitzat un total de 23 tallers arribant a més de 370 persones participants
  4. 25/09/2024
    27/09/2024
    El Consorci del Ter des de fa 10 anys impulsa el projecte "Salut i Natura inclusiva a la Vora del Ter" amb el suport de Dipsalut
  5. 25/09/2024
    26/09/2024
    Aquest dimecres ha tingut lloc l’Assemblea General de l’organisme que va aprovar l’adhesió i on es van explicar les principals línies d’actuació per l’any que ve

Actes de patrimoni natural

  1. 05oct
    Dia Mundial dels Ocells al Parc del Castell de Montesquiu
    Dia i hora: dissabte 05/10/2024 de les 8:00 a les 13:30
    Lloc: Jardins del Parc del Castell de Montesquiu
  2. 23oct
    2n Debat públic del projecte HidroNet Baix Ter "Fauna i carreteres: accions per reduir els riscos d'atropellament i els accidents amb animals en el marc del projecte HidroNet Baix Ter"
    Dia i hora: dimecres 23/10/2024 de les 18:00 a les 20:00
    Lloc: L'Estartit (Biblioteca Mar de Llibres, c/ de Guillem de Montgrí, 31)
Darrera actualització d’aquest contingut: 24/07/2024 a les 11:51h
Consorci Alba-Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona