Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:27/03/2019

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci, soci associat del projecte SUDOANG de gestió de l’anguila

El Consorci, soci associat del projecte SUDOANG de gestió de l’anguila

Novembre 2017
Dibuix anguila, autor: Toni Llobet
28/03/2018

El Consorci del Ter participarà com a soci associat aquest 2018 i fins el gener de l’any 2021 en el projecte “Impulsando la gestión concertada y sostenible de la anguila en el área SUDOE”, conegut com a SUDOANG. Els principals objectius del projecte són desenvolupar eines i unificar mètodes per tal de reforçar la cooperació entre els gestors de la zona SUDOE que tenen competències en el tema de l’anguila a Espanya, França i Portugal.

Entre les tasques a desenvolupar hi ha la recopilació de dades de camp a diferents conques pilot, entre elles, la del Ter, que ho farà la Universitat de Girona (UdG), beneficiària del projecte. Es faran mostreigs d’anguiles per determinar l’estat de la població i d’angules per quantificar el reclutament.

El Consorci del Ter, com a soci associat, participarà en trobades que s’organitzaran al llarg dels projecte per tal de posar en comú els diferents agents (administració, gestors, científics, pescadors...), rebre els resultats que es vagin generant i fer les aportacions que es considerin oportunes.

Al riu Ter, l’anguila encara és una espècies present a tot el seu tram baix, com també a afluents com són el Terri, l’Onyar, el Llémena, el Brugent o la riera d’Osor. Tanmateix, fruit de l’existència dels grans embassaments al seu tram central, l’anguila ja no arriba a les comarques d’Osona i el Ripollès. Des del Consorci, a més de participar en aquest projecte, es fan esforços per executar projectes d’escales de peixos i, així, fomentar la connectivitat en els àmbits fluvials de la conca.

L’anguila europea es troba fora dels límits biològics de seguretat (ICES, 1998) i en perill crític (UICN). Està amenaçada pel canvi climàtic, les barreres a la migració, la contaminació, l’explotació no sostenible i el comerç i la pesca il·legal. Per aquest motiu, el 2007 la Unió Europea va establir una regulació (CE1100/2007) per assegurar que tots els estats membres elaboressin Plans de Gestió d’Anguila (PGA). Malgrat tot, la població, gestió de la qual es veu dificultada per diversos factors, no ha donat signes de recuperació després de la implementació del reglament. L’estimació dels índexs per al seu seguiment es veu dificultada per la falta de coneixement sobre l’espècie. A més, aquests indicadors s’obtenen seguint diferents metodologies segons el país, i inclús la regió, i en molts casos basats en extrapolacions de valors d’altres regions. Finalment, tot i que l’anguila a Espanya, França i Portugal, constitueix un únic estoc, la seva gestió es realitza a nivell nacional i regional com si es tractés de poblacions aïllades. La falta de diàleg, coordinació i estratègies conjuntes dels agents implicats en la conservació de l’anguila tant entre els diferents nivells (local/regional/nacional) com tipologies (científic/gestor/pesquer/ONG) fa que les mesures no s’adoptin de manera coordinada.

Per tot això, el SUDOANG es proposa dotar als gestors de l’àrea SUDOE d’eines i mètodes conjunts que donin suport a la conservació de l’anguila europea i el seu hàbitat. Per aconseguir-ho, es crearà una aplicació web interactiva que aplegarà diverses eines que permetin als gestors relacionats amb l’anguila estudiar els indicadors del seguiment de la població i diferents escenaris de gestió possibles. Així, es prendran decisions basades en una major evidència científica i d’una manera més concertada, ja que tots els indicadors s’obtindran utilitzant models i metodologies consensuades. A més, explorarà nous enfocaments de gestió que donaran lloc a una proposta de plataforma de governança per aconseguir una gestió concertada i eficaç de l’anguila que no és possible amb l’enfocament tradicional.

Darrera actualització d’aquest contingut: 13/03/2019 a les 15:44h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona