Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:20/08/2019

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter contracta un seguiment d'amfibis als espais que té en custòdia al Ter

El Consorci del Ter contracta un seguiment d'amfibis als espais que té en custòdia al Ter

2019
Tòtil. Il·lustració: Toni Llobet
05/03/2019

L'adjudicació es va aprovar per Consell de Govern en el marc del projecte Interreg POCTEFA "Turisme Transfronterer Fluvial i Sostenible - Têt, Ter, Fluvià i Segre (TTFS)"

El Consell de Govern de 28 de febrer va aprovar la contractació d'un seguiment de les poblacions d'amfibis a les finques en custòdia fluvial del Consorci del Ter per determinar les espècies presents en aquests espais i les mesures de conservació pertinents per a poder-les potenciar i recuperar-ne les poblacions. El contracte s'ha adjudicat a Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic per un import de 4.961,80 euros IVA inclòs.

L'objectiu principal del contracte és realitzar un mostreig-seguiment estandaritzat de les poblacions d'amfibis que habiten els espais en custòdia fluvial del Consorci del Ter i fer prospeccions inicials en altres indrets d'interès. Aquest mostreig-seguiment ha de tenir en compte tant els individus adults com les larves establint diversos mètodes de prospecció per a una correcta detecció de les diferents espècies, tant escoltes nocturnes com transsectes i mostreigs amb salabre. Les àrees de mostreig, en basses i zones d'inundació temporal, seran El Roig a Ripoll, els entorns de la resclosa d'en Joga i la Pilastra a Bescanó, el Pla d'en Xuncla a Sarrià de Ter, l'illa i els Planters a Colomers-Foixà i l'illa d'Avall a Jafre. També es farà una prospecció inicial a la Farga a Bescanó, a Sant Julià de Llor, a la Safa a Sant Julià de Ramis-Celrà i a Anglès. Es faran tres mostrejos/any durant aquest any i el que ve en els espais en custòdia, i en la resta com a mínim un mostreig cada any. 

Els amfibis són el grup de vertebrats més amenaçats a escala global per diverses causes. La degradació i pèrdua d'hàbitats és una de les principals causes del seu declivi. Els amfibis son uns excel·lents indicadors de la qualitat dels hàbitats aquàtics, ja que son sensibles a la major part de les seves formes de degradació. La doble vida, terrestre i aquàtica, dels amfibis fa que aquests organismes siguin molt adients per ser utilitzats com indicadors biològics. Les seves poblacions responen ràpidament a la recuperació de les zones humides, colonitzant-les de nou o bé augmentant les seves densitats. Un dels principals reptes en la conservació de moltes poblacions d'amfibis és conèixer les causes de les importants fluctuacions de la mida poblacional. En aquest sentit seria molt interessant tenir un seguiment de les poblacions d'amfibis a mig i llarg termini.  

El seguiment es finançarà a través del projecte Interreg POCTEFA "Turisme Transfronterer Fluvial i Sostenible - Tèt, Ter, Fluvià i Segre (TTFS)" que té per objectiu contribuir a la sensibilització ambiental i cituadana sobre els valors naturals dels rius en espais urbans, facilitar l'accés i ús ciutadà dels espais fluvials i la creació de productes turístics fluvials sostenibles on el nexe són els rius pirenaics-mediterranis. El Consorci del Ter és soci del projecte juntament amb l'Ajuntament de Girona, l'Ajuntament de Lleida, l'Oficina de Turisme de Perpinyà i la Communaute Urbaine Perpignan Mediterranee (que n´és el cap de fila).

Darrera actualització d’aquest contingut: 31/07/2019 a les 12:35h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona