Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:20/02/2020

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter gestionarà la finca Deveses d’en Bru de Girona

El Consorci del Ter gestionarà la finca Deveses d’en Bru de Girona

08/05/2019
El President del Consorci del Ter, Sr. Quim Roca, i els propietaris, família Masó, a la finca de les Deveses d’en Bru un cop signat l’acord de custòdia
08/05/2019

L’ens supramunicipal i la família Masó, propietària de l’espai, han firmat un contracte de custòdia per conservar els elements naturals, culturals i paisatgístics

El President del Consorci del Ter, Quim Roca, i la família Masó han firmat un contracte de custòdia del territori a la finca “Deveses d’en Bru”, situada a Girona, entre el riu Ter i Domeny de Baix, amb l’objectiu de conservar els elements i valors naturals, culturals i paisatgístics de l’espai, amb una vigència de deu anys, prorrogable automàticament per períodes idèntics. Les Deveses d’en Bru són part de la Xarxa Natura 2000, del Pla Especial d’Interès Natural (PEIN) i estan incloses dins del sistema de parcs fluvials i deveses del Pla General d’Ordenació urbana de Girona. L’extensió total de la finca és de 317.398,45 metres quadrats.

Tant el Consorci del Ter com la propietat estan d’acord en la necessitat de fer compatible l’ús del territori amb la conservació de la finca i que en puguin gaudir els ciutadans i les generacions futures. Els objectius específics que es volen assolir i que es desenvoluparan d’acord amb l’Ajuntament de Girona són la integració de les Deveses d’en Bru dins del sistema d’espais d’ús públic del municipi, respectant els drets i deures de la propietat; gestionar i mantenir en condicions els camins consolidats que travessen l’espai i que connecten amb altres espais com el Parc de les Ribes del Ter, incorporant-los així a la xarxa de camins i senders d’ús públic de la ciutat de Girona; i vetllar per la conservació i potenciació dels valors naturals i patrimonials de les Deveses d’en Bru.

Destacar que a la finca s’hi localitza la Font de la Teula, element d’importància patrimonial per la ciutat de Girona, i en el seu conjunt és representatiu del paisatge de bosc de ribera del riu Ter, així com algunes basses i petits aiguamolls temporals. A les Deveses d’en Bru s’hi troben representants hàbitats i espècies d’interès comunitari pròpies dels àmbits de ribera. Com la pràctica totalitat del conjunt de les Riberes del Baix Ter, correspon a una mostra de les parts baixes dels rius mediterranis amb boscos de ribera i marjals molt ben conservats. Tot i ser un sistema molt fràgil i sotmès a canvis constants de cabal, presenta una bona representació de les comunitats ripàries de terra baixa, representades principalment per les alberedes. Entre la vegetació present s’hi poden trobar salzedes amb sarga (Saponario-salicetum purpurae) i altres arbres propis de boscos de ribera com el vern (Alnus glutinosa), el pollancre (Populus nigra) o el salze blanc (Salix alba). Pel que fa a la fauna, hi trobem una petita població de tortuga de rierol, nombrosos amfibis, i una bona població d’ocells, tant nidificants (amb espècies com el blauet, l’albellerol, el picot garser petit) com en migració i hivernada (ardeids, limícoles, anàtides).

La família Masó es compromet a adaptar la gestió que du a terme de la finca als objectius de conservació, mantenint el dret d’explotació forestal, quedant aquesta restringida als exemplars de plàtan (Platanus x hispanica) i de pollancre (Populus). El Consorci del Ter portarà a terme les següents accions de conservació: manteniment dels camins consolidats, adequació i manteniment de l’espai de la font de la Teula, col·locació a l’espai de mobiliari de parc naturbà com bancs, taules de pícnic o similars, vetllarà pel correcte ús de l’espai i pel compliment de la normativa vigent en coordinació amb l’Ajuntament de Girona i organitzarà activitats que expliquin i promoguin els valors paisatgístics de les Deveses d’en Bru, entre altres.

Darrera actualització d’aquest contingut: 18/02/2020 a les 07:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona