Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:01/06/2020

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter assistex a la primera sessió de seguiment dels acords de la Taula del Ter a Girona

El Consorci del Ter assistex a la primera sessió de seguiment dels acords de la Taula del Ter a Girona

19/07/2019
Reunió de seguiment Taula del Ter, Girona
22/07/2019

La trobada va estar presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet

El 19 de juliol el president en funcions del Consorci del Ter, Quim Roca, i el director de l'ens, Ponç Feliu, van assistir a Girona a la primera sessió de seguiment dels acords de la Taula del Ter, subscrits el 2 d'agost de 2017. La reunió va estar presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va informar de l'estat de compliment dels diversos acords subscrits. En la trobada també hi van assistir la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Lluís Ridao, i el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila.

En la Taula del Ter, espai de participació i concertació, es van definir tres fases d'implantació dels acords: una inicial per al període 2018-2022, amb 11 acords subscrits; una segona, per al període 2023-2027, amb 4 acords; i una darrera fase a partir de 2028 amb 2 acords. El conseller Calvet va analitzar els acords relatius a la primera fase, remarcant que "l'any 2018 ha estat l'any en què s'ha produït el mínim històric d'aigua del Ter transvasada cap a Barcelona, amb 135 hm3/any. Aquest volum està per sota del que es va acordar a la Taula del Ter, on es va establir una dotació que no superés els 140 hm3/any". Una de les primeres mesures executades ha estat la reducció de les extraccions d'aigua del Ter cap a l'àrea de Barcelona i l'increment de l'ús de l'aigua a la conca del Llobregat. Pel que fa la potenciació de l'aigua regenerada, des de l'abril de 2018 i fruit d'un conveni entre l'ACA i l'AMB s'ha activat l'Estació Regeneradora d'Aigua (ERA) del Prat. Amb aquesta maniobra s'injecta aigua regenerada a l'aqüífer del delta del Llobregat. D'altra banda, la modificació del Pla de sequera, el pla d'inverisons d'Aigües Ter Llobregat (ATL) i l'execució de diverses actuacions de millora són altres mesures que s'havien previst en l'acord signat a l'agost de 2017. En aquest sentit, el conseller va explicar que ja s'ha modificat el Pla de sequera i que properament el Govern l'aprovarà. Aquest només permetrà reduir els cabals de manteniment previstos en el Pla de Gestió del Districte de Conca Fluival de Catalunya 2016-2021 en situacions de greu risc per l'abastament, és a dir, únicament en situacions d'excepcionalitat o emergència. A més, en el pla d'inversions de la nova ATL pública, s'ha presentat un pla d'inversions de 150 milions d'euros per al període 2019-2023 que preveu més de 50 actuacions, entre les quals les millores a les potabilitzadores d'Abrera i Cardedeu i la redacció del projecte d'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera que acabarà quadriplicant la capacitat actual. 

La Taula del Ter la componen la Generalitat, l'Ajuntament de Girona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Consorci de la Costa Brava, el Consorci del Ter, la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, el Grup de Defensa del Ter i la plataforma d'organitzacions de la societat civil Aigua és Vida.

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 26/05/2020 a les 15:37h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona