Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:15/01/2021

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Els exemplars de tortuga d’estany alliberats en els darrers 5 anys s’haurien de començar a reproduir en els propers 2 anys ja que presenten un molt bon creixement i bon estat sanitari

Els exemplars de tortuga d’estany alliberats en els darrers 5 anys s’haurien de començar a reproduir en els propers 2 anys ja que presenten un molt bon creixement i bon estat sanitari

09/10/2019
Seguiment tortugues al Ter, identificació de l'exemplar
09/10/2019
Exemplars de tortuga d'estany recapturats després d'alliberaments per fer-ne el seguiment
09/10/2019
Seguiment de tortuga d'estany amb la presa de dades biomètriques
30/04/2020

Des del Consorci del Ter es porta a terme un projecte per recuperar la tortuga autòctona del Ter al tram mitjà-baix del riu i que ha permès deixar en llibertat gairebé 200 nous exemplars d’Emys orbicularis criats al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera

Entre la tardor de 2018 i la tardor de 2019 s’han efectuat tres campanyes de seguiment de les poblacions de quelonis aquàtics autòctons, tortuga d’estany (Emys orbicularis) i tortuga de rierol (Mauremys leprosa), així com control de quelonis exòtics en diferents punts del curs mitjà-baix del Ter on els darrers anys (2015-2019) el Consorci del Ter ha alliberat 190 exemplars de tortuga d’estany. Aquests alliberaments s’havien realitzat a través del projecte europeu LIFE Potamo Fauna i del projecte “Recuperació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al Ter” amb finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat i de la Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa”.

En qualsevol projecte de reforçament poblacional és indispensable un seguiment i un monitoratge fins que la població s’estabilitza. Aquest s’ha portat a terme mitjançant el mètode de captura-recaptura amb trampes específiques: trampes d’insolació i nanses amb esquer. El seguiment ha permès determinar que els exemplars presenten una bona adaptabilitat als hàbitats, constatant que tenen refugi i aliment, perquè tenen uns molt bons creixements i bon estat sanitari. Així ho demostren les dades biomètriques (marques a la closca o xip subcutani, pes, longitud...). S’espera que d’aquí 2 o 3 anys, com a màxim, es puguin començar a reproduir. La tortuga d’estany no arriba a la maduresa sexual fins cap als 7-8 anys de mitjana. Les campanyes de seguiment van ser la tardor del 2018 (setembre/octubre), la primavera i estiu 2019 (maig/juny/juliol) i la tardor 2019 (setembre/octubre). En l’únic lloc on no es van poder efectuar captures va ser en alguns punts com Sobrànigues (Sant Jordi Desvalls), segurament per les riuades ocorregudes la tardor de 2018 que possiblement van desplaçar els exemplars alliberats, així com la gran quantitat d’hàbitat disponible per a l’espècie a la zona. Enguany també es preveu continuar amb el seguiment, comprovant els efectes que hagi pogut tenir el temporal Gloria sobre l’espècie al Ter i la posterior llevantada de finals d’abril, moment en què les tortugues ja no estaven en període d’hivernada.

Cada exemplar de tortuga d’estany porta un xip subcutani, precisament, per facilitar la seva identificació individualitzada i el seu seguiment a llarg termini. Alguns dels exemplars recapturats també s’han marcat amb emissors per tal de poder-ne efectuar el radioseguiment i comprovar els moviments de l’espècie. Els exemplars de tortuga d’estany alliberats procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, dependent de l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera (ATA), que té un programa de reproducció en captivitat d’Emys orbicularis des de l’any 1992. Des de fa uns anys, en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna, van poder ampliar el nombre d’Emys reproductors obtenint una supervivència de més de 50 exemplars juvenils cada any preparats per al seu alliberament a la natura. Des del Consorci del Ter aquest any es preveuen fer més alliberaments de tortuga d’estany.

Comentar que no s’han capturat tortugues exòtiques en els hàbitats on s’han efectuat alliberaments de tortuga d’estany, a excepció de Girona. En concret, a les hortes de Santa Eugènia on es van construir unes basses artificials s’han detectat tant exemplars de Trachemys (15) com de Graptemys (2). Les tortugues exòtiques capturades s’han lliurat al Consorci de l’Estany per tal que les gestioni adequadament. Aquestes tortugues exòtiques s’ha comprovat que són molt eficaces competint pel recurs espai (territori) amb les tortugues d’aigua autòctones i també poden transmetre algunes malalties als humans, per exemple la salmonel·losi. Destacar que aquests exemplars es localitzen sobretot en espais propers a zones urbanes, i per tant, provenen d’alliberaments que realitza la gent que els té com a mascotes a casa. Des d’aquests punts es dispersen a altres espais més naturals.

Les campanyes de seguiment també han permès el seguiment de la tortuga de rierol al Ter amb la captura de 30 exemplars, fet que evidencia que hi té una bona població.

Darrera actualització d’aquest contingut: 15/01/2021 a les 12:08h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona