Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:24/07/2021

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consell de Govern del Consorci del Ter aprova inicialment el projecte “Actuacions de conservació i gestió de l’ús públic als espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter 2020”

El Consell de Govern del Consorci del Ter aprova inicialment el projecte “Actuacions de conservació i gestió de l’ús públic als espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter 2020”

2020
Estat després del temporal Gloria
2020
Exemplar de tortuga d'estany
2020
Una altra imatge de la zona on es vol actuar després del Gloria
29/06/2020

En el darrer Consell de Govern del Consorci del Ter de 4 de juny es va aprovar inicialment el projecte “Actuacions de conservació i gestió de l’ús públic als espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter 2020” redactat pels serveis tècnics de l’organisme i que ascendeix a 30.885,25 euros, IVA inclòs. La proposta se centra en els espais en custòdia del Ter de Riberes del Baix Ter i en la gestió a desenvolupar adaptant-la als canvis d’ençà la riuada del gener d’aquest any amb el pas del Gloria. Aquesta riuada ha provocat afectacions diverses en els hàbitats del riu Ter i també desperfectes en la xarxa d’itineraris. L’objectiu és la millora i conservació dels hàbitats i les poblacions faunístiques d’aquest tram de riu tot incidint en ús públic racional i sostenible que permeti acostar a la població al riu i descobrir-ne els seus valors naturals.

Els espais que contempla el projecte actuar són a les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori (tram des de Bonmatí fins a la confluència amb la Llémena), a l’illa de la Pilastra a Bescanó, al Pla d’en Xuncla a Sarrià de Ter, a l’illa i els Planters a Colomers i Foixà i a l’illa d’Avall a Jafre.

En concret es contemplen dos tipus d’actuacions; unes dirigides a la conservació i millora directa dels hàbitats i espècies, i les altres de conservació indirecta a través de l’ordenació i regulació de l’ús públic.  

Les actuacions per a la conservació dels hàbitats i les espècies se centren principalment en espècies molt amenaçades com són la tortuga d’estany i el turó europeu. Per a la tortuga d’estany (Emys orbicularis) es contempla un seguiment dels seus hàbitats. Es volen millorar les condicions d’insolació de les basses, instal·lar elements estructurals, afavorir la vegetació submergida i recol·locar les sorres dipositades en l’avinguda, entre altres. També es farà un control de quelonis exòtics i seguiment de les poblacions dels autòctons. A més es faran actuacions per afavorir el turó europeu (Mustela putorius), un petit mamífer carnívor en gran regressió, amb l’objectiu d’augmentar les seves poblacions i permetre garantir la conservació d’aquesta espècie protegida i tan amenaçada. Es vol facilitar la connectivitat de les poblacions/exemplars existents a través d’accions de millora de l’hàbitat, afavoriment de les poblacions de conill i d’amfibis com a font d’aliment del turó, així com control de competidors, especialment visó americà. També es realitzaran altres actuacions per a la conservació de la biodiversitat com són la creació i condicionament de microhàbitats per afavorir a espècies clau com poblacions de rèptils (afavorint punts d’insolació o termoregulació) i d’amfibis, petits mamífers i aus (creant punts de refugi i d’hibernació). També s’instal·laran caixes niu en diversos espais en custòdia.

Pel que fa a l’ús públic, regulació i ordenació, es preveu la restitució dels desperfectes a la xarxa d’itineraris de descoberta. La riuada va passar per sobre bona part dels itineraris fluvials, en alguns punts hi ha afectacions diverses com pot ser acumulacions de materials (sediments, troncs, residus inerts) i també hi ha desperfectes en diversos elements d’ús públic (banderoles, cartells, aguaits...). N’hi ha que han desaparegut i d’altres que han estat tombats, descalçats i/o desplaçats. També es preveu la instal·lació d’una pantalla d’aguait a l’entorn de la desembocadura de la Llémena al Ter.

Cal considerar que es beneficiaran directament de les actuacions altres espècies com la tortuga de rierol, amfibis diversos, conill, ofidis, aus i quiròpters.

Darrera actualització d’aquest contingut: 22/07/2021 a les 11:03h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona