Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:06/02/2023

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Les actuacions a les Deveses d’en Bru de Girona faran compatible la conservació i la millora de l’espai amb un ús públic ordenat i sostenible

Les actuacions a les Deveses d’en Bru de Girona faran compatible la conservació i la millora de l’espai amb un ús públic ordenat i sostenible

10/11/2020
Roda de premsa de presentació de les actuacions
10/11/2020
La presidenta del Consorci atenent els mitjans de comunicació
10/11/2020
Senyalització interpretativa de fauna i flora instal·lada a l'aguait
10/11/2020
Adequació d'una caseta de l'antiga extractiva per a ratpenats
10/11/2020
Senyalització instal·lada a Deveses d'en Bru sobre l'espai
10/11/2020
Senyalització dels itineraris
10/11/2020

Els treballs els ha executat el Consorci del Ter, que té un acord de custòdia fluvial amb la propietat, i s’han finançat amb una subvenció del Departament de Territori i Sostenibilitat i una aportació de l’Ajuntament de Girona

Aquest matí l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés; el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a Girona, Pere Saló; la presidenta del Consorci del Ter, Àstrid Desset; i un dels propietaris de la finca Deveses d’en Bru, Francesc Fontanet, han presentat les actuacions que s’han portat a terme a l’espai de gaire bé 32 hectàrees. El maig de 2019 el Consorci del Ter va signar un acord de custòdia del territori amb la propietat per 10 anys, prorrogable. L’objectiu del conveni és recuperar i conservar les Deveses d’en Bru i permetre la millora i conservació dels hàbitats i les espècies pròpies d’un espai periurbà fluvial inclòs a la Xarxa Natura 2000 pels seus valors naturals, tot fent-lo compatible amb un ús públic racional i sostenible.

El Consell de Govern del Consorci del Ter de 9 de juliol va aprovar adjudicar 6 lots del contracte administratiu mixt d’obres, subministraments i serveis a les empreses que van obtenir major puntuació en el procediment de contractació per a dur a terme diferents actuacions per a l’ordenació, ús públic, increment de la biodiversitat i gestió general de l’espai en custòdia. Les actuacions han tingut un cost de 50.496,81 euros (IVA inclòs) i han comptat amb una subvenció del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, així com finançament de l’Ajuntament de Girona.

Les actuacions executades són control de flora invasora (ailant, gleditsia, troana, plomall de la pampa, iuca, negundo, etc.), control de fauna invasora (tortugues d’aigua exòtiques invasores), creació d’un refugi de ratpenats i enderroc d’estructura. D’altra banda, també s’ha realitzat una regulació i ordenació d’ús públic amb una xarxa d’itineraris de descoberta (establiment i manteniment), senyalització dels mateixos, millora de la rampa d’accés per a vianants i ciclistes del sector de Fontajau, la regulació d’accessos per evitar el trànsit rodat a l’interior de l’espai en custòdia fluvial i la instal·lació d’una pantalla-aguait a l’entorn de la bassa.

El Lot 1, creació refugi de ratpenats es va adjudicar a Transports Reixach, SA.

El Lot 2, moviments de terres, senders i enderrocs va ser adjudicat a Massachs Obres i Paisatges SLU.

El Lot 3, control de flora invasora va ser adjudicat a Fundació Mas Xirgu.

El Lot 4, serveis, establiment i manteniment xarxa itineraris i neteja general de l’espai i altres actuacions de conservació de la biodiversitat es va adjudicar a E.I. Brot Serveis Integrals de Jardineria.

El Lot 5, subministrament i instal·lació d’elements d’ús públic es va adjudicar a Fitor Forestal SL.

El Lot 6, senyalètica va ser adjudicat a Dilart Aplicacions de Senyalització SL.

Per a la conservació d’hàbitats i espècies de flora i fauna s’ha actuat per eliminar espècies exòtiques invasores de flora que amenacen comunitats naturals d’interès per a la conservació com salzedes, alberedes i freixenedes; i també eliminar i/o reduir les poblacions d’espècies de tortugues aquàtiques al·lòctones i fer un seguiment de les poblacions de quelonis autòctons, tant tortuga d’estany com tortuga de rierol, a la zona. A més es volen afavorir les poblacions de quiròpters -fauna útil per al control de plagues- amb la instal·lació de caixes-niu i adequació d’una caseta prefabricada de l’antiga extractiva per a la reproducció, aclimatació o repòs que servirà de refugi. També s’han creat punts de refugi i d’hibernació per a les poblacions d’amfibis, rèptils i petits mamífers i s’ha enderrocat una estructura obsoleta, en forma de U i d’1 metre d’alçada,  que generava impactes paisatgístics i permetrà, ara, recuperar hàbitats naturals.

Pel que fa a la regulació i ordenació de l’ús públic s’ha establert una xarxa d’itineraris controlada i senyalitzada, aportant elements de guiatge i informatius dels valors naturals de l’espai, propiciant l’abandonament d’altres corriols no consolidats i que generen impactes. També s’han instal·lat elements que impediran l’accés rodat als vehicles no autoritzats, en concret, una tanca amb cadenat (només tindran accés autoritzat els serveis de manteniment i millora de l’espai, així com els propietaris dels terrenys i l’Ajuntament de Girona).Tots els camins són aptes per a bicicletes i vianants. Aquests s’han desbrossat i s’han retirat les deixalles i abocaments existents a l’espai, una dotzena de pneumàtics, 2m3 de runa i 15 bosses industrials de deixalles; a banda de diversos elements voluminosos com canonades de PVC, bicicleta, etcètera. Els itineraris seleccionats per formar part de la xarxa de senders de Deveses d’en Bru tenen una longitud aproximada de 3 quilòmetres. D’altra banda s’ha millorat la rampa d’accés per a vianants i ciclistes al sector de Fontajau que és l’accés principal a la finca, amb sauló estabilitzat. El tram fa aproximadament 70 metres de longitud.

Per últim, s’ha instal·lat una pantalla aguait de fusta a l’entorn de la bassa on s’han realitzat obertures de diferents alçades per tal que hi puguin arribar tots els públics. A la pantalla s’hi ha instal·lat senyalització interpretativa perquè els usuaris puguin identificar bé les espècies de fauna i flora de l’entorn.

Darrera actualització d’aquest contingut: 03/02/2023 a les 10:43h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona