Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:24/06/2021

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter i l'Ajuntament de Girona presenten les actuacions portades a terme en el marc del projecte Interreg POCTEFA TTFS a la ciutat i al riu Ter

El Consorci del Ter i l'Ajuntament de Girona presenten les actuacions portades a terme en el marc del projecte Interreg POCTEFA TTFS a la ciutat i al riu Ter

06/05/2021
Primera part de la roda de premsa, amb Àstrid Desset i Martí Terés
06/05/2021
Segona part de la roda de premsa amb connexió telemàtica amb Lleida i Perpinyà. D'esquerra a dreta: Àstrid Desset, Marta Madrenas i Martí Terés
Primavera 2021
Marca Via de Riu i Via de Riu Ter
Primavera 2021
Programa Aplec dels Rius I
Primavera 2021
Programa Aplec dels Rius II
06/05/2021

En el marc de la roda de premsa d'aquest matí també s'ha donat a conèixer l'Aplec dels Rius que se celebrarà simultàniament a Girona, Lleida i Perpinyà el 5 i 6 de juny

Aquest matí, la presidenta del Consorci del Ter, Àstrid Desset i el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona i vicepresident tercer del Consorci del Ter, Martí Terés, han presentat les accions que s’han dut a terme dins el projecte "Turisme Transfronterer Fluvial i Sostenible - Têt, Ter, Fluvià i Segre (TTFS)" inclòs en la segona convocatòria del programa INTERREG V A Espanya-França-Androrra POCTEFA 2014-2020. Els socis del projecte, a més del Consorci del Ter i l'Ajuntament de Girona, són l'Ajuntament de Lleida, Turisme de Lleida, l'Oficina de Turisme de Perpinyà i la Communaute Urbaine Perpignan Mediterranee (cap de fila). 

A través d’aquest projecte, l’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter han realitzat actuacions de millora de l’entorn natural i de promoció de la marca “Via de Riu”. El pressupost concedit pel TTFS al consistori és de 552.835,50 euros i al Consorci del Ter, 123.213,70 euros, tots dos finançats el 65% pel programa POCTEFA.

Des del Consorci del Ter s’ha col·laborat en la construcció d’una passera per a vianants i bicicletes sobre el Ter a Manlleu, punt de pas de la Ruta del Ter; i en accions diverses per afavorir la biodiversitat (amfibis, quiròpters, peixos, vegetació autòctona, etc.) i els hàbitats dels espais riberencs en diferents àmbits fluvials. En aquest sentit, es va realitzar un seguiment d’amfibis als espais en custòdia fluvial que té el Consorci del Ter per determinar les espècies presents i les mesures de conservació que s’haurien d’adoptar. El seguiment ha permès detectar fins a 9 espècies d’amfibis. També s’ha treballat per a la conservació dels hàbitats fluvials controlant espècies com l’ailant (Ailanthus altissima) i la iuca (Yucca sp.) al Baix Ter, i la budleia (Buddleja davidii) a la capçalera del riu Ter. El TTFS, a més, ha contribuït al projecte de reforçament poblacional de la tortuga d’estany (Emys orbicularis), a definir les actuacions per a la millora de les poblacions de ratpenats i a la construcció de la rampa de peixos de la Pilastra, a la captació de la Sèquia Monar, a Montfullà-Sant Gregori. 

En concret, el consistori ha realitzat diferents accions de millora de l’entorn natural: construcció de l’escala de peixos sota el pont de Pedret, actuacions de reducció de la població de cranc americà i d’altres tipus de flora exòtica invasora i les plantacions d’arbrat autòcton a la llera del riu Ter (freixes, saücs, verns o oms). També s’ha realitzat un curs de bioenginyeria als jardins de la Devesa, i s’està elaborant el Pla local de prevenció i mitigació de danys del senglar de Girona i el Pla de conservació i manteniment dels rius urbans de Girona. En paral·lel, s’han construït nous elements per promoure l’entorn dels rius. En aquest sentit, s’ha millorat l’embarcador de Pedret, s’està construint una rampa d’accés a sota el pont de l’Aigua i s’adequarà un carril bici de Pont Major a Campdorà. Per últim, el consistori ha realitzat actuacions de promoció de la marca “Via de Riu” com la impressió de fulletons i de cartells dels itineraris, i diferents activitats.

"Pel Consorci del Ter el projecte ha permès millorar el patrimoni natural del Ter i posar en valor la Ruta del Ter. Una ruta que ha servit de mirall a les ciutats de Lleida i Perpinyà, per crear rutes similars als rius Segre i Têt, i començar a posar els primers quilòmetres de recorregut en funcionament en aquests territoris. Totes elles queden aplegades sota el paraigua de la nova marca "Via de Riu" i es promocionaran conjuntament, amb l'objectiu d'incorporar al projecte nous rius i apostar per un turisme fluvial sostenible", ha afirmat la presidenta del Consorci del Ter, Àstrid Desset. I és que aquest matí també s'ha donat a conèixer per part de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i per via telemàtica juntament amb l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president de la Perpinyà Mediterrània Metròpoli Comunitat Urbana, Robert Vila, la marca “Via de Riu”, que té per objectiu promocionar les rutes que ressegueixen els cursos fluvials de manera conjunta a través d’un nom i una identitat gràfica concreta. De moment el projecte abasta Girona, Lleida i Perpinyà amb la voluntat d’estendre’s més enllà d’aquests territoris. La iniciativa pretén agrupar diferents territoris que estiguin banyats per les aigües d’un riu, que tinguin interès per fomentar la conservació i la millora ambiental de l’entorn fluvial i que tinguin la voluntat que aquest riu esdevingui un nou atractiu turístic del territori, un espai de gaudi ciutadà i un motor per al desenvolupament sostenible regional. De moment, el projecte compta amb la participació de Girona, Lleida i Perpinyà, i dins el paraigua de “Via de Riu” s’inclou: Via de Riu Ter, Via de Riu Segre i Via de Riu Têt. A més, amb la voluntat de seguir desenvolupant activitats conjuntes de promoció de la marca, els organismes participants al projecte TTFS han signat un conveni de continuïtat del projecte.

2a edició Aplec dels Rius

D’altra banda, i dins el projecte, s’han portat a terme activitats per acostar la natura i l’espai fluvial a la ciutadania, com una marxa nòrdica a Manlleu i una activitat de navegació amb vela llatina per l’antic pas de Barca de Bescanó. Com a destacat, se celebrarà la segona edició de l’Aplec dels 4 Rius a Girona per donar a conèixer el patrimoni fluvial. Tindrà lloc el cap de setmana del 5 i 6 de juny al parc de les Ribes del Ter i la zona del pícnic del parc de la Devesa, i està organitzat per l’Associació La Sorellona i l’Associació Naturalistes de Girona, amb el suport de l’Ajuntament de Girona, el Consorci del Ter i POCTEFA.

Aquest any, amb el nom d’Aplec del Rius, la iniciativa també incorpora les ciutats de Lleida i Perpinyà, que faran actes els mateixos dies. A Girona es combinaran activitats de sensibilització i divulgatives com tallers naturalistes i la fira d’entitats, amb propostes més lúdiques com una gimcana.

 

 

 

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 21/06/2021 a les 12:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona