Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:24/06/2021

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter inicia una campanya a xarxes socials sobre pautes de comportament a l’espai fluvial

El Consorci del Ter inicia una campanya a xarxes socials sobre pautes de comportament a l’espai fluvial

2020
Vandalisme en cartells
2020
Recollida de deixalles
2020
Deixalles abandonades
2021
Vandalisme
2021
Tancada trencada
08/05/2021
Xerrada pautes de comportament a l'espai fluvial, Anglès
17/05/2021

L’objectiu és evitar impactes derivats de la freqüentació humana com l’abandonament de deixalles, l’accés motoritzat o l’alliberament de mascotes al medi natural

El riu és un espai natural on podem desenvolupar moltes activitats recreatives i de lleure, des de fer-hi esport, simplement gaudir de la natura o realitzar-hi caic o pesca. La millora de l’accés al riu, tant pel nivell de conservació de l’espai (millora de la qualitat de l’aigua) com el desenvolupament d’infraestructura ha fet que molts ciutadans s’hi tornin a apropar, i també ha generat sensibilitat envers els ecosistemes fluvials. Tot i així, com s’ha vist en els últims mesos, un increment dels visitants sense ordenació ni regulació pot conduir a una degradació de l’espai i generar tensions entre usuaris. En molts indrets podem observar deixalles acumulades per la falta de civisme, entre altres comportaments incívics.

Actualment, el Ter presenta un estat ecològic prou bo comparat amb dècades enrere quan el riu era punt d’abocament de residus de tota mena. Es va passar de ser punt de lleure on anar-se a banyar i a pescar a ser el pati del darrere dels pobles, un punt on hi havia els abocadors municipals i on no existien depuradores que tractessin l’aigua residual que aboquem al riu. A partir dels anys 90 hi ha un canvi, amb les polítiques derivades del sanejament i la posterior aprovació de la Directiva Marc de l’Aigua que estableix que s’han de protegir i millorar els ecosistemes aquàtics. Aquesta millora de la qualitat de l’aigua i de les ribes fluvials ha fomentat que ens apropem, de nou, al riu.

L’activitat humana afecta greument els rius de Catalunya i, per tant, és on la biodiversitat n’està patint les conseqüències més crítiques. S’observa una regressió clara de les poblacions faunístiques fluvials, que han perdut més de la meitat dels seus individus els darrers 20 anys. A més, gairebé el 80% de les espècies avaluades presenta un estat de conservació desfavorable, especialment els peixos autòctons. Aquestes dades es recullen en l’informe “Estat de la Natura a Catalunya 2020”, alertant d’un declivi progressiu i generalitzat de la biodiversitat. L’informe demostra que la pèrdua de biodiversitat a Catalunya no és igual en els diversos ambients o hàbitats, sinó que els ambients d’aigües continentals són els més greument afectats.

En un context que propicia el desenvolupament d’usos públics als entorns fluvials, des del Consorci del Ter portarem a terme, aquesta primavera i fins la tardor, una campanya de comunicació a xarxes socials –Twitter, Facebook i Instagram-, així com a la pàgina web i al butlletí electrònic InfoTer, que doni a conèixer els valors dels espais naturals de les ribes fluvials, les seves figures de protecció i el foment del desenvolupament de conductes responsables amb l’objectiu d’evitar impactes derivats de la freqüentació humana (deixalles, accés motoritzat, focs incontrolats, gossos deslligats, vandalisme, pesca furtiva, alliberament de mascotes al medi natural...). De fet, les principals problemàtiques que s’han detectat en l’informe de l’estat de la natura a Catalunya són les espècies exòtiques invasores, les captacions, la contaminació i l’artificialització, amb ocupació de planes al·luvials i lleres, i amb la consegüent pèrdua de riberes i els hàbitats que les ocupen.

Com ens hem de comportar quan anem al riu?

Al llarg del riu Ter hi ha la Ruta del Ter (itinerari cicloturista i senderista que ressegueix el curs del riu des del naixement a la desembocadura), així com diferents rutes d’afluents, i alguna variant com la dels Secrets de les vies verdes a Anglès. La gent hi sol passejar, córrer, practicar senderisme, anar en bicicleta o a cavall. Un dels reptes és donar-ho a conèixer de manera compatible amb la conservació de la natura, mantenint tant les infraestructures existents com els hàbitats i les espècies en bon estat de conservació.

Quan hi transitem hem d’anar pels camins marcats, i també és important que portem els gossos lligats, sobretot als espais naturals protegits. S’ha de respectar la senyalització i el mobiliari que trobem, i en cas de desperfectes comunicar-ho a l’ajuntament corresponent o al Consorci del Ter.

Es vol aconseguir augmentar la conscienciació de les persones en relació amb el patrimoni natural i la biodiversitat, a més d’incrementar la participació individual i col·lectiva en la conservació.

D'altra banda, en el marc d'aquesta campanya, la directora del Consorci del Ter, Teia Puigvert, va realitzar una xerrada a Anglès sobre pautes de comportament a l'espai fluvial el 8 de maig. Prèviament s'havia portat a terme una recollida de residus a l'espai Vora Ter del municipi en el marc de la campanya Let's Clean Up Europe.

Darrera actualització d’aquest contingut: 21/06/2021 a les 12:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona