Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:28/05/2023

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Contractem una actuació de control d’ailant als entorns del Parc del Castell de Montesquiu per evitar la propagació d’aquesta espècie invasora

Contractem una actuació de control d’ailant als entorns del Parc del Castell de Montesquiu per evitar la propagació d’aquesta espècie invasora

Març 2022
Ailants a tractar
Març 2022
Ailants a tractar
Març 2022
Ailants a tractar
Març 2022
Ailants a tractar
Març 2022
Ailants a tractar
29/04/2022

Els treballs compten amb finançament de la Diputació de Barcelona

El darrer Consell de Govern del Consorci del Ter va aprovar la contractació d’una actuació de control d’ailant (Ailanthus altissima) als entorns del Parc del Castell de Montesquiu. L’objectiu és evitar la propagació d’aquesta espècie invasora a l’espai natural “Sistema Transversal Català”, dins l’àmbit de protecció del parc, inclòs a la Xarxa Natura 2000 i que el riu actuï com a sistema de dispersió. L’actuació s’ha contractat a Galanthus, estudi i divulgació del medi natural, per un import de 6.510,41 euros (IVA inclòs). Els treballs compten amb finançament de la Diputació de Barcelona.

D’una banda, es tractarà un rodal d’ailant en una zona als entorns del rec de la font de les mores de Sant Quirze de Besora d’una superfície de 2.552,55 metres quadrats. En aquest sector hi ha el marge del rec que es troba ocupat per peus d’ailants de port arbori de diferent classe diamètrica, alguns de grans dimensions.

D’altra banda, es farà una actuació de manteniment dels tractaments realitzats durant el 2021 a Montesquiu; en concret, als entorns de la zona d’esbarjo “Font d’en Nando” en un rodal de 400 metres quadrats al talús del marge de la carretera C-17z i en un punt a uns 50 metres aigües avall del pont de Montesquiu, a la riba dreta del riu, d’uns 200 metres quadrats. En aquest cas, les actuacions a realitzar són comprovar si hi ha rebrot o plançons del banc de llavors de les actuacions desenvolupades l’any passat i eliminar tots els peus d’ailant.

El tractament que es realitzi seguirà el protocol de control químic de l’ailant de la Diputació de Girona.

L’any 2019 el Consorci del Ter va realitzar una diagnosi preliminar de l’espai fluvial del riu Ter al seu pas pel Parc del Castell de Montesquiu constatant que una de les problemàtiques existents són les espècies exòtiques invasores.

L’ailant prové de la Xina, va ser introduït a Europa al segle XVIII com a planta ornamental i per evitar l’erosió dels talussos de les carreteres degut al seu potent sistema radicular. Es distribueix per espais ruderals, a les contrades mediterrànies i a l’estatge muntà. És una espècie que s’estén ràpidament en moltes zones ja que les seves llavors alades poden recórrer grans distàncies. És habitual trobar-lo als espais riberencs on competeix amb la vegetació autòctona i forma bosquets que es van expandint. Les flors i les fulles d’ailant poden produir al·lèrgies per contacte extern o per inhalació de pol·len, ja que presenten substàncies irritants que poden provocar dermatitis.

Des de l’any 2005 el Consorci del Ter realitza actuacions de control de vegetació invasora per revertir la pèrdua de biodiversitat dels rius i contribuir al manteniment dels hàbitats de ribera en bon estat de conservació.

Darrera actualització d’aquest contingut: 24/05/2023 a les 13:18h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona