Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:04/12/2022

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter presenta al·legacions al Pla de Gestió del Risc d’Inundació del Districte de Conca Fluvial de Catalunya per al període 2022-2027 i al seu programa de mesures

El Consorci del Ter presenta al·legacions al Pla de Gestió del Risc d’Inundació del Districte de Conca Fluvial de Catalunya per al període 2022-2027 i al seu programa de mesures

Gener 2020
Vista de Colomers al pas del Gloria
05/09/2022

El Consorci del Ter ha presentat una sèrie d’al·legacions a la proposta de Pla de Gestió del risc d’inundació del districte de conca fluvial de Catalunya per al període 2022-2027 i al programa de mesures, que té per objecte recollir totes les mesures orientades a reduir les conseqüències adverses que els episodis d’inundació puguin ocasionar sobre la salut humana, el medi ambient, el patrimoni cultural, l’activitat econòmica i les infraestructures, planificades i/o programades pels diversos organismes amb competències en la matèria.

Respecte als principis rectors, se sol·licita que es fomentin les actuacions a desenvolupar en les solucions basades en la natura. Pel que fa als objectius es demana que es detallin quines actuacions són necessàries i quines estan previstes a tot l’àmbit de la conca del Ter per a poder laminar avingudes, dissipar energia i minimitzar els riscos de les inundacions. També que es detallin quins mecanismes de monitorització i control de cabals en episodis extrems existeixen a la conca del Ter, quins manquen, i preveure la implementació de mesures que permetin obtenir dades en temps real per gestionar els episodis d’inundació; i que aquestes dades estiguin disponibles per part dels ajuntaments i la ciutadania en general. A més s’ha posat de manifest en el document, tot i que no sigui objecte del Pla de Gestió del Risc d’Indundació que els mecanismes de comunicació de Protecció Civil / CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) amb els municipis, especialment amb els més petits, s’ha de millorar.

Al Programa de Mesures se sol·licita que es disposi d’una fitxa particular per a cada actuació on es determini la conca, el tram d’actuació, l’abast de l’actuació, la prioritat, cronograma d’execució i els recursos que s’hi destinaran. A més, en el cas de la conca del Ter es demana que es detallin les mesures que s’han previst per a la conca en general i per a cadascun dels trams ARPSI, així com que es contempli el finançament, o cofinançament, d’actuacions presentades per part dels municipis de la conca del Ter i altres organismes públics a la Fundación Biodiversidad corresponents a la “Convocatoria de subvenciones para el fomento de actuaciones dirigidas a la restauración de ecosistemas fluviales y a la reducción del riesgo de inundación en entornos urbanos”.

Des del Consorci del Ter també s’ha fet constar que la gestió de les inundacions es basa en la suposició que les condicions climàtiques futures seran semblants a les condicions experimentades en el passat. De fet, els mapes actuals que identifiquen les zones de risc d’inundació es basen en els períodes de retorn calculats a partir de sèries de dades històriques d’inundacions. Ara ens trobem que el clima canvia la freqüència de les inundacions causades per fortes tempestes a un ritme alarmant. Per tot plegat cal que la planificació es basi en la millora de l’adaptació als episodis de pluja a partir de millorar la predicció i la monitorització en temps real dels fenòmens meteorològics, millorant la comunicació i l’anticipació, aprofundint la coordinació amb la xarxa d’emergències i els serveis d’alerta a la població, així com incrementant la sensibilització ciutadana.

Darrera actualització d’aquest contingut: 02/12/2022 a les 13:46h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona