Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:05/12/2022

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > L’espai xarxa Natura 2000 “Riberes del Baix Ter” ha comptat amb un informador ambiental aquest estiu que ha visitat els punts amb alta freqüentació de visitants

L’espai xarxa Natura 2000 “Riberes del Baix Ter” ha comptat amb un informador ambiental aquest estiu que ha visitat els punts amb alta freqüentació de visitants

16/02/2021
Espai protegit de "Riberes del Baix Ter"
20/04/2022
Una altra imatge d'acumulació de deixalles i andròmines a l'espai "Riberes del Baix Ter"
04/11/2022

El dispositiu pilot, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Diputació de Girona, ha estat present en 8 espais naturals protegits de la demarcació de Girona

Aquest estiu, entre el 7 de juliol i el 25 de setembre, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Diputació de Girona, es va iniciar un dispositiu pilot de vigilants ambientals en 8 espais naturals protegits de la demarcació de Girona amb una alta freqüentació. En concret, en l’àmbit del Ter, hi va haver un informador a l’espai natural protegit xarxa Natura 2000 “Riberes del Baix Ter”. En aquest espai protegit hi trobem espècies de gran interès faunístic, algunes d’elles amenaçades, com poden ser la llúdriga, el teixó, el bernat pescaire o el blauet, i també hàbitats d’interès com el bosc de ribera. La vigilància ha estat present, especialment, en els municipis on hi ha més freqüentació: Sant Julià del Llor i Bonmatí, Bescanó, Salt i Girona. També, però, s’ha realitzat vigilància setmanalment a quatre punts del Ter, menys freqüentats, en el seu pas per Susqueda, Anglès, la Cellera de Ter i Sant Gregori, així com a la zona del Pasteral, a l’aiguabarreig amb el Brugent.

El dispositiu de vigilants ambientals s’ha portat a terme amb una doble finalitat. D’una banda, posar personal sobre el terreny per donar informació de qualitat als visitants dels espais naturals. I d’altra banda, realitzar una recollida de dades exhaustiva. En l’àmbit del Ter, s’ha constatat -en un primer anàlisi de les dades-, per exemple, que a Bescanó en 47 dies d’observació es van poder comptar 1.703 visitants (una mitjana d’unes 36 persones diàries) o a Salt en 43 dies 1.638 persones (una mitjana d’unes 39 persones diàries). La recollida de dades sobre problemàtiques i freqüentació es va realitzar amb enquestes als visitants que han servit per conèixer la seva percepció de l’espai i el coneixement de la normativa. L’enquesta la van respondre 100 persones i, entre les dades obtingues, hi ha que el 60% no coneixia la normativa de l’espai i més del 70% desconeixia estar en un espai natural protegit.

Les problemàtiques més detectades a l’espai han estat la presència de residus, deixalles i excrements, l’ús incívic nocturn i la sobrefreqüentació de persones. La tasca del vigilant ha estat informar als visitants com havien de comportar-se per no perjudicar les espècies que hi viuen. Es demanaven gestos senzills com endur-se les deixalles, estar en silenci, lligar el gos i/o no fer foc.

El servei que també s’ha emplaçat en altres punts de la demarcació de Girona, i que ha estat coordinat per la Fundació Emys, ha permès que els diferents vigilants, guardes i informadors ambientals hagin pogut actuar de forma coordinada. L’objectiu és aconseguir una gestió d’aquests espais encarada a compatibilitzar la seva conservació amb poder-los gaudir i visitar.

Darrera actualització d’aquest contingut: 05/12/2022 a les 13:56h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona