Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:29/09/2023

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Realitzem un seguiment de les poblacions d’amfibis a diferents zones del riu Ter

Realitzem un seguiment de les poblacions d’amfibis a diferents zones del riu Ter

2022
Gripau comú. Fotografia: Iago Pérez, Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic
2022
Granota pintada. Fotografia: Iago Pérez, Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic
2022
Gripau corredor. Fotografia: Iago Pérez, Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic
22/12/2022

El mostreig que s’ha portat a terme aquesta tardor continuarà a la primavera i està inclòs en el projecte “Actuacions de conservació de fauna fluvial amenaçada al Baix Ter 2022-2023”

Durant la tardor el Consorci del Ter ha portat a terme un seguiment de les poblacions d’amfibis a diferents zones de l’espai xarxa Natura 2000 “Riberes del Baix Ter”, i també a les finques en custòdia El Roig de Ripoll i Matabosc de Torelló. Aquest seguiment es porta a terme en el marc del projecte “Actuacions de conservació de fauna fluvial amenaçada al Baix Ter 2022-2023” de la convocatòria de subvencions per al desenvolupament d’actuacions de conservació del patrimoni natural per a Consorcis gestors d’espais d’interès natural de la Diputació de Girona. L’estudi el porta a terme l’empresa Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic i tindrà continuïtat a la primavera i tardor de l’any que ve.

En el mostreig de la tardor s’han detectat les següents espècies: salamandra, gripau comú, gripau corredor, granota verda ibèrica, granota pintada i tòtil.

Els amfibis són el grup de vertebrats més amenaçats a escala global per diverses causes. La destrucció i fragmentació d’hàbitats és una de les principals causes de seu declivi, així com les espècies invasores, la contaminació i els atropellaments, entre d’altres problemàtiques. A Catalunya aquest grup animal utilitza punts d’aigua de diferents tipus per reproduir-se. Entre aquests tipus es troben els hàbitats aquàtics associats a rius permanents com el Ter: basses i aiguamolls de diferents superfícies i fondàries situats a les ribes.

El seguiment ha tingut en compte tant els individus adults com les larves. S’han establert diferents mètodes de prospecció per a una correcta detecció de les diferents espècies. Pels anurs adults es realitzen escoltes nocturnes de cants i transsectes. I pels urodels i per les larves es mostregen les masses d’aigua amb el salabre seguint estrictament els protocols de bioseguretat.

Darrera actualització d’aquest contingut: 29/09/2023 a les 14:24h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona