Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:28/05/2023

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El seguiment del projecte de reforçament de la tortuga d’estany al Baix Ter ha permès constatar que en els indrets on s’estan establint nuclis poblacionals, aquests no estan colonitzats per espècies invasores

El seguiment del projecte de reforçament de la tortuga d’estany al Baix Ter ha permès constatar que en els indrets on s’estan establint nuclis poblacionals, aquests no estan colonitzats per espècies invasores

13/08/2023
Seguiment de tortuga d'estany i control d'exòtiques
14/09/2023
Una altra imatge del seguiment de tortuga d'estany i control d'exòtiques
14/09/2023
Exemplar de tortuga d'estany
13/08/2023
Presa de dades biomètriques
30/03/2023

En les dues campanyes realitzades durant la primavera i la tardor de 2022, el nombre de captures tant de tortugues autòctones com exòtiques ha estat inferior al de les campanyes anuals anteriors, fet que es pot atribuir a les elevades temperatures continuades i la falta de precipitació

Des del 2017 el Consorci del Ter realitza anualment una campanya de seguiment, tant a la primavera com a la tardor, de les poblacions de quelonis aquàtics autòctons, tortuga d’estany (Emys orbicularis) i tortuga de rierol (Mauremys leprosa), així com control de quelonis exòtics en diferents punts del curs mitjà-baix del Ter on des del 2015 s’han alliberat més de 210 exemplars de tortuga d’estany. En qualsevol projecte de reforçament poblacional és indispensable un seguiment i un monitoratge fins que la població s’estabilitza. Les espècies de quelonis exòtics, que trobem convivint en els mateixos hàbitats de la tortuga d’estany, acostumen a assolir una mida més gran que les autòctones i a tenir més descendència, de manera que hi competeixen per les preses i l’hàbitat.

El principal problema per a la recuperació de la tortuga d’estany, a part d’uns estocs extremadament reduïts, ve donat principalment per la desaparició del seu hàbitat, la competència amb altres tortugues i la depredació per part de petits carnívors, com per exemple el visó americà. Durant el 2022 hi ha hagut seguiment i monitoratge de les poblacions de Bescanó, Sant Gregori, Girona i Foixà-Colomers. Aquest s’ha portat a terme mitjançant el mètode de captura-recaptura amb trampes específiques: trampes d’insolació i nanses amb esquer.

Pel que fa al seguiment de tortuga d’estany, entre les dues campanyes realitzades de primavera i tardor, només es van capturar individus a les localitats de Bescanó i de Foixà-Colomers. En total es van realitzar 70 captures d’Emys orbicularis, corresponents a 30 individus diferents. D’aquestes, 37 captures es van fer a Bescanó i 33 a Foixà.

D’altra banda, respecte al control de quelonis exòtics, únicament es van capturar individus a Sant Gregori, durant la campanya de la primavera, i a Girona, durant la campanya de la tardor. Les tortugues exòtiques capturades, un total de 15 individus, van ser retirades del medi després de la presa de dades biomètriques.

Destacar que el nombre de captures tant de tortugues autòctones com exòtiques ha estat inferior al de les campanyes anuals anteriors, fet que es pot atribuir a les elevades temperatures continuades del 2022 i la falta de precipitació. S’ha constatat però que en els indrets on s’estan establint els nuclis poblacionals de tortuga d’estany, aquests no estan colonitzats per espècies invasores perquè durant la campanya no s’ha localitzat ni capturat cap exemplar de tortuga exòtica.

Darrera actualització d’aquest contingut: 24/05/2023 a les 13:18h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona