Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:30/11/2023

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter us proposa conèixer l’espai en custòdia fluvial les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori

El Consorci del Ter us proposa conèixer l’espai en custòdia fluvial les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori

06/06/2023
Aguait instal·lat a l'espai
06/06/2023
Vista del riu Ter
06/06/2023
Bassa temporània
21/06/2023

Ho podeu fer a través de la fitxa elaborada pels serveis tècnics de l’ens i d’un petit vídeo a xarxes socials

Aquest mes us proposem descobrir l’espai en custòdia fluvial del Consorci del Ter, de les Ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori a través d’una diagnosi preliminar elaborada el 2021 pels serveis tècnics del Consorci del Ter. Aquesta té l’objectiu d'emmarcar les actuacions futures a desenvolupar i que aquestes siguin coherents amb el Marc Acció Prioritària de la Xarxa Natura 2000 (ACT BIO). En aquesta diagnosi, que podeu consultar com a fitxa, aquí, s'hi recull informació sobre els valors naturals, la diagnosi del medi, els usos públics i la gestió de l'espai, a més de donar dades generals del mateix. Podeu veure un petit vídeo de les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori a les xarxes socials del Consorci del Ter, Instagram i Twitter, així com al Facebook de la Ruta del Ter, que ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

I és que el Consorci del Ter té endegada una línia de treball basada en la conservació dels espais fluvials emmarcada en la custòdia fluvial. Actualment, gestiona 7 espais emblemàtics del riu Ter que suposen més de 200 hectàrees i en porta la gestió a través de diversos convenis de custòdia fluvial, fets tant amb particulars com amb ens públics (ajuntaments, Agència Catalana de l'Aigua). La gestió que es vol portar a terme en aquests espais es basa en el desenvolupament d'actuacions que permetin la millora i conservació dels hàbitats i de les espècies pròpies dels espais fluvials, bona part d'ells inclosos a la Xarxa Natura 2000 pels seus valors naturals, tot fent-la compatible amb un ús públic racional i sostenible. En aquests espais s’hi realitza una gestió activa per a millorar-ne els ecosistemes fluvials, els boscos de ribera i les comunitats de flora i fauna existents així com, en alguns d’ells, ordenar-ne l’ús públic amb itineraris de descoberta.

La finca en custòdia de les ribes de Ter entre Bescanó i Sant Gregori té 86,3 hectàrees, comprèn el tram de riu entre aquests dos municipis des del pont de Bonmatí-Vilanna fins a la confluència amb la Llémena. Està situada principalment al Gironès, al límit amb la Selva pel sector oest i s’estén 10,3 quilòmetres fins a la desembocadura de la Llémena. Inclou les dues ribes del Ter i algunes illes fluvials de les quals en destaca l’illa de la Pilastra. En aquest tram el Ter presenta diferents singularitats paisatgístiques i ofereix una gran diversitat biològica. L’interès rau en el riu d’una banda i els canals de reg i còrrecs per l’altra, que han teixit un entramat de petits braços, basses i nuclis d’aiguabarreig amb aiguamolls i zones humides de gran interès. L’espai està inclòs en la xarxa Natura 2000 "Riberes del Baix Ter".

La presència del riu en aquest sector actua com a eix vertebrador del territori. Entorn seu s’hi ha creat un seguit d’itineraris d’ús públic que permeten al visitant endinsar-se en els boscos de ribera, així com conèixer alguns dels elements patrimonials vinculats als usos de l’aigua, com les sèquies i rescloses. En aquest conjunt d’itineraris s’hi pot passejar a peu, en bicicleta i a cavall.

Des del Consorci del Ter, al sector de l’illa de la Pilastra s’hi van desenvolupar actuacions en el marc del projecte LIFE + Riparia Ter, consistents en la millora d’hàbitats riparis. I es va continuar amb el LIFE Potamo Fauna, en el qual es van portar a terme actuacions per afavorir algunes espècies de fauna vinculada al riu, com la nàiade allargada (Unio elongatulus), el barb de muntanya (Barbus meridionalis), la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), així com les diferents espècies d’amfibis autòctons. Al marge d’aquests projectes europeus s’han realitzat altres actuacions encaminades a la conservació de la biodiversitat. Una d’elles és la construcció d’una rampa de peixos situada a la resclosa de la Pilastra. També s’han desenvolupat actuacions per a l’ordenació dels usos públics i per afavorir la biodiversitat, especialment la dels quiròpters i tortugues autòctones.

Actualment el Consorci del Ter té convenis de custòdia també a El Roig a Ripoll, Matabosch-La Bardissa a Torelló, Deveses d’en Bru a Girona, Pla d’en Xuncla a Sarrià de Ter, Colomers-Foixà i Illa d'Avall a Jafre. 

Darrera actualització d’aquest contingut: 30/11/2023 a les 10:43h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona