Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:26/05/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter constata l’èxit reproductiu del projecte de recuperació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) al Baix Ter

El Consorci del Ter constata l’èxit reproductiu del projecte de recuperació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) al Baix Ter

2023
Exemplar nounat de tortuga d'estany
28/07/2023

En la campanya de seguiment d’aquesta primavera-estiu s’han trobat nous exemplars nascuts en llibertat d’aquesta espècie en perill d’extinció

Tècnics del Consorci del Ter, en el marc del seguiment de les poblacions de quelonis autòctons, tortuga d’estany (Emys orbicularis) i tortuga de rierol (Mauremys leprosa), així com control de quelonis exòtics en diferents punts del curs mitjà-baix del Ter de l’espai natural protegit “Riberes del Baix Ter”, han trobat nous exemplars d’Emys orbicularis nascudes en llibertat en la campanya de primavera-estiu. Aquestes se sumen a les tres detectades el 2021. Per tant, es constata l’èxit reproductiu del reforç poblacional de l’espècie que va començar l’any 2015 a través del projecte europeu LIFE Potamo Fauna i que va continuar amb el projecte “Recuperació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al Ter”, que els darrers anys rep el suport de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. En total, fins l’any passat s’han alliberat més de 210 exemplars que procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, dependent de l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera (ATA), que té un programa de reproducció en captivitat d’Emys orbicularis des de l’any 1992, quan es van capturar els 12 últims exemplars d’aquesta espècie a la part baixa del Ter.

Els primers exemplars alliberats el 2015 ja s’estan reproduint al medi natural, tal i com es va constatant des de fa tres anys. L’exemplar nounat detectat enguany pesava 9 grams i mesurava menys de 3 centímetres de longitud de closca. En la campanya de seguiment d’enguany també s’ha detectat un exemplar juvenil d’entre 2 i 3 anys de vida, d’uns 64 grams i 7 cm de longitud.

Des del Consorci del Ter, conjuntament amb el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, es continuaran alliberant nous exemplars al riu Ter, en funció dels estocs reproductius. Cada exemplar de tortuga d’estany alliberat porta un xip subcutani, precisament, per facilitar la seva identificació individualitzada i el seu seguiment a llarg termini. A banda dels reforços poblacionals es realitzen anualment treballs per conservar el seu hàbitat, controlar les espècies que depreden els nounats i implementar mesures de gestió i protecció de l’espècie i dels seus hàbitats.

En qualsevol projecte de reforçament poblacional és indispensable un seguiment i un monitoratge fins que la població s’estabilitza. Aquest es porta cada any a terme des del Consorci del Ter (durant la primavera i la tardor) mitjançant el mètode de captura-recaptura amb trampes específiques: trampes d’insolació i nanses amb esquer. El seguiment i la detecció d’aquests exemplars permet determinar que els exemplars alliberats presenten una bona adaptabilitat als hàbitats naturals, constatant que hi troben refugi i aliment, perquè tenen bons creixements, estat sanitari i es van reproduint.

La tortuga d’estany és un dels rèptils més amenaçats al Baix Ter i un dels vertebrats amb major risc d’extinció, relegat a escassos enclavaments naturals, on les poblacions, a més de l’aïllament, continuen patint la desaparició i degradació del seu hàbitat. Es tracta d’una espècie protegida de fauna salvatge autòctona i que està classificada com a espècie en perill d’extinció pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada, aprovat per la Generalitat de Catalunya a finals de setembre de 2022.

Darrera actualització d’aquest contingut: 16/05/2024 a les 12:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona