Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:29/02/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter us proposa conèixer l’espai en custòdia fluvial Matabosch-La Bardissa a Torelló

El Consorci del Ter us proposa conèixer l’espai en custòdia fluvial Matabosch-La Bardissa a Torelló

2023
Finca Matabosch-La Bardissa, cartell itinerari
2023
Regulació i ordenació ús públic Torelló
2023
Vista del riu Ter a la finca
01/09/2023

Ho podeu fer a través de la fitxa elaborada pels serveis tècnics de l’ens i d’un petit vídeo a xarxes socials

Aquest mes us proposem descobrir l’espai en custòdia fluvial del Consorci del Ter, Matabosch-La Bardissa de Torelló a través d’una diagnosi preliminar elaborada el 2021 pels serveis tècnics del Consorci del Ter. Aquesta té l’objectiu d'emmarcar les actuacions futures a desenvolupar i que aquestes siguin coherents amb el Marc Acció Prioritària de la Xarxa Natura 2000 (ACT BIO). En aquesta diagnosi, que podeu consultar com a fitxa, aquí, s'hi recull informació sobre els valors naturals, la diagnosi del medi, els usos públics i la gestió de l'espai, a més de donar dades generals del mateix. Podeu veure també un petit vídeo de l’espaia les xarxes socials del Consorci del Ter, Instagram i Twitter, així com al Facebook de la Ruta del Ter, que ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

I és que el Consorci del Ter té endegada una línia de treball basada en la conservació dels espais fluvials emmarcada en la custòdia fluvial. Actualment, gestiona 7 espais emblemàtics del riu Ter que suposen més de 200 hectàrees i en porta la gestió a través de diversos convenis de custòdia fluvial, fets tant amb particulars com amb ens públics (ajuntaments, Agència Catalana de l'Aigua). La gestió que es vol portar a terme en aquests espais es basa en el desenvolupament d'actuacions que permetin la millora i conservació dels hàbitats i de les espècies pròpies dels espais fluvials, bona part d'ells inclosos a la Xarxa Natura 2000 pels seus valors naturals, tot fent-la compatible amb un ús públic racional i sostenible. En aquests espais s’hi realitza una gestió activa per a millorar-ne els ecosistemes fluvials, els boscos de ribera i les comunitats de flora i fauna existents així com, en alguns d’ells, ordenar-ne l’ús públic amb itineraris de descoberta.

La finca en custòdia de Matabosch i la Bardissa se situa al tram mig del riu Ter. Es tracta d’una zona al sud-oest del municipi de Torelló, resseguint la zona sud del polígon industrial Matabosch i fins a la desembocadura del Ges que abasta unes 10,5 hectàrees de terreny periurbà del marge esquerre del Ter des del pont del Pelut fins a la Bardissa. El Ter discorre per la comarca d’Osona amb nombrosos meandres que el fan característic. El terreny i règim hídric del riu va permetre la instal·lació d’una bona quantitat d’indústries al llarg d’aquest tram que han aprofitat el recurs energètic mitjançant la construcció de rescloses, canals i fàbriques; bona part d'aquest patrimoni cultural vinculat als usos de l'aigua caracteritza aquest indret. A més, les seves ribes han estat tradicionalment aprofitades pel conreu d’espècies de creixement ràpid, bàsicament pollancredes, actualment abandonades, tot i que també s'hi troben retalls de vegetació pròpia de ribera. Avui dia en aquestes ribes els usos recreatius prenen el relleu als usos agrícoles i industrials més lligats al riu.

L’espai se situa dins un meandre del riu Ter a la zona de Torelló, un ambient molt antròpic on les formacions de ribera autòctones són escasses i estan formades principalment per salzedes i alguns retalls de verneda (formades per pocs peus), freixeneda i albereda. A la majoria d’hàbitats descrits, hi proliferen espècies vegetals exòtiques amb caràcter invasor, destaca sobretot la robínia (Robinia pseudoacacia), àmpliament estesa al llarg de la finca en custòdia. Pel que fa a la fauna, destaca especialment l'avifauna; hi trobem nombroses espècies d'ardeids, per bé que la resta de grups animals vinculats als espais fluvials s'hi troben ben representats. Bona part del poblament piscícola del tram es troba format per espècies exòtiques.

Des del Consorci del Ter s’han portat a terme diferents treballs per a conèixer el patrimoni cultural i natural (poblament faunístic, florístic, els hàbitats, les comunitats presents) i altres aspectes fonamentals per a la seva posterior gestió. Es disposa d'una proposta d'actuació per a l'espai amb les principals línies d'actuació a desenvolupar durant els propers anys. S'ha instal·lat senyalització informativa de l'espai, amb una proposta d’itinerari de descoberta del Ter, i de pautes de comportament respectuoses amb el medi natural.

Actualment el Consorci del Ter té convenis de custòdia també a El Roig a Ripoll, Matabosch-La Bardissa a Torelló, les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori, Deveses d’en Bru a Girona, Pla d’en Xuncla a Sarrià de Ter, Colomers-Foixà i Illa d'Avall a Jafre.

Darrera actualització d’aquest contingut: 23/02/2024 a les 12:22h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona