Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:03/12/2023

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter us proposa conèixer l’espai en custòdia fluvial El Roig a Ripoll

El Consorci del Ter us proposa conèixer l’espai en custòdia fluvial El Roig a Ripoll

08/10/2023
El Ter aquesta tardor a l'espai en custòdia El Roig, Ripoll
18/10/2023

Ho podeu fer a través de la fitxa elaborada pels serveis tècnics de l’ens i d’un petit vídeo a xarxes socials

Aquest mes us proposem descobrir l’espai en custòdia fluvial del Consorci del Ter, El Roig, a Ripoll, a través d’una diagnosi preliminar elaborada el 2021 pels serveis tècnics del Consorci del Ter. Aquesta té l’objectiu d'emmarcar les actuacions futures a desenvolupar i que aquestes siguin coherents amb el Marc Acció Prioritària de la Xarxa Natura 2000 (ACT BIO). En aquesta diagnosi, que podeu consultar com a fitxa, aquí, s'hi recull informació sobre els valors naturals, la diagnosi del medi, els usos públics i la gestió de l'espai, a més de donar dades generals del mateix. Podeu veure també un petit vídeo de l’espai a les xarxes socials del Consorci del Ter, Instagram i Twitter, així com al Facebook de la Ruta del Ter, que ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

I és que el Consorci del Ter té endegada una línia de treball basada en la conservació dels espais fluvials emmarcada en la custòdia fluvial. Actualment, gestiona 7 espais emblemàtics del riu Ter que suposen més de 200 hectàrees i en porta la gestió a través de diversos convenis de custòdia fluvial, fets tant amb particulars com amb ens públics (ajuntaments, Agència Catalana de l'Aigua). La gestió que es vol portar a terme en aquests espais es basa en el desenvolupament d'actuacions que permetin la millora i conservació dels hàbitats i de les espècies pròpies dels espais fluvials, bona part d'ells inclosos a la Xarxa Natura 2000 pels seus valors naturals, tot fent-la compatible amb un ús públic racional i sostenible. En aquests espais s’hi realitza una gestió activa per a millorar-ne els ecosistemes fluvials, els boscos de ribera i les comunitats de flora i fauna existents així com, en alguns d’ells, ordenar-ne l’ús públic amb itineraris de descoberta.

La finca en custòdia El Roig són gairebé dues hectàrees, que s’estenen entre la resclosa del Roig (a l’altura del quilòmetre 92 de la C-17) i el pont de la colònia Santa Maria. L’espai forma part de la Xarxa Natura 2000 Sistema Transversal Català. El Consorci té la finca en custòdia des del 2018 pel termini de 10 anys. Aquest espai està constituït per una franja estreta de bosc de ribera amb pollancres i amb alguns peus de vern i salze, entre altres espècies de ribera. També s’han pogut observar fins a 5 espècies d’amfibis, tòtil, granota verda, gripau comú, salamandra i granota roja. D’entre els mamífers destaca la llúdriga i diverses espècies de ratpenats.

Històricament, aquesta finca era plena d’horts familiars, i presentava un elevat grau de degradació. Des de l’adopció de l’acord de custòdia del territori, gràcies als treballs de restauració del medi realitzats com plantacions de vern, potenciació de zones humides i eliminació d’espècies invasores, l’espai ha adquirit un valor ecològic i paisatgístic de què no disposava antigament. També s’ha construït un refugi d’obra per a ratpenats aprofitant els contraforts del canal, i s’han instal·lat caixes niu per a pàrids. Això permet un canvi en l’ús que pot tenir la finca, convertint-se en un bon lloc on fer passejades familiars i descobrir l’entorn fluvial a través de la Ruta del Ter que voreja l’espai.

Actualment el Consorci del Ter té convenis de custòdia també a Matabosch-La Bardissa a Torelló, les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori, Deveses d’en Bru a Girona, Pla d’en Xuncla a Sarrià de Ter, Colomers-Foixà i Illa d'Avall a Jafre.

Darrera actualització d’aquest contingut: 30/11/2023 a les 10:43h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona