Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:30/11/2023

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El Consorci del Ter us proposa conèixer l’espai en custòdia fluvial l’illa d’Avall de Jafre

El Consorci del Ter us proposa conèixer l’espai en custòdia fluvial l’illa d’Avall de Jafre

24/03/2021
Imatge de l'illa d'Avall a Jafre
09/11/2023

Ho podeu fer a través de la fitxa elaborada pels serveis tècnics de l’ens i d’un petit vídeo a xarxes socials

Aquesta setmana us proposem descobrir l’espai en custòdia fluvial del Consorci del Ter, de l’illa d’Avall, a Jafre, a través d’una diagnosi preliminar elaborada el 2021 pels serveis tècnics del Consorci del Ter. Aquesta té l’objectiu d'emmarcar les actuacions futures a desenvolupar i que aquestes siguin coherents amb el Marc Acció Prioritària de la Xarxa Natura 2000 (ACT BIO). En aquesta diagnosi, que podeu consultar com a fitxa, aquí, s'hi recull informació sobre els valors naturals, la diagnosi del medi, els usos públics i la gestió de l'espai, a més de donar dades generals del mateix. Podeu veure també un petit vídeo de l’espai a les xarxes socials del Consorci del Ter, Instagram i Twitter, així com al Facebook de la Ruta del Ter, que ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

I és que el Consorci del Ter té endegada una línia de treball basada en la conservació dels espais fluvials emmarcada en la custòdia fluvial. Actualment, gestiona 7 espais emblemàtics del riu Ter que suposen més de 200 hectàrees i en porta la gestió a través de diversos convenis de custòdia fluvial, fets tant amb particulars com amb ens públics (ajuntaments, Agència Catalana de l'Aigua). La gestió que es vol portar a terme en aquests espais es basa en el desenvolupament d'actuacions que permetin la millora i conservació dels hàbitats i de les espècies pròpies dels espais fluvials, bona part d'ells inclosos a la Xarxa Natura 2000 pels seus valors naturals, tot fent-la compatible amb un ús públic racional i sostenible. En aquests espais s’hi realitza una gestió activa per a millorar-ne els ecosistemes fluvials, els boscos de ribera i les comunitats de flora i fauna existents així com, en alguns d’ells, ordenar-ne l’ús públic amb itineraris de descoberta.

La finca en custòdia de l’illa d’Avall es tracta de l’últim meandre del riu Ter, i comprèn una superfície d’unes 26 hectàrees que hi ha entre el curs principal del riu i camps de conreu situats al sud del municipi de Jafre, al Baix Empordà. La finca és de titularitat municipal i el Consorci la té en custòdia des del 2018 fins el 2027, ja que aquest 2023 s’ha renovat el conveni per quatre anys més. Està formada bàsicament per un migrat bosc de ribera, zones arbustives i prats secs amb pins. És un espai influenciat pel curs del Ter, que resta aïllat durant els moments de crescuda important del riu. Forma part de l’espai protegit Xarxa Natura 2000 «Riberes del Baix Ter».

Actualment, a l’illa d’Avall, s’aprecia un mosaic de diferents ambients, amb gran diversitat natural, on hi trobem hàbitats influenciats per la humitat del riu com ara petits retalls de bosc de ribera o les basses creades en l’antic braç fluvial, fins a hàbitats àrids com ara prats, fenassars o brolles de romaní. A l’interior de l’illa, on el sòl és més sorrenc, s’hi formen prats secs mediterranis. A més a més, l’illa té un elevat valor pel paper que exerceix com a potencial corredor ecològic, permetent la connectivitat entre les poblacions de turó europeu que hi ha a banda i banda del Ter, entre altres espècies.

Des de l’extrem nord de l’illa hi ha habilitada una xarxa de camins de descoberta natural dels espais fluvials. Aquests es poden recórrer a peu o en bicicleta, i permeten al visitant apropar-se als diferents hàbitats. Al llarg d’aquests itineraris hi podem observar rastres de la fauna que hi habita, així com detectar moltes espècies d’ocells. L’ús lúdic és el més present, essent el més habitual les passejades de lleure, passejar gossos i excursions naturalistes.

Actualment el Consorci del Ter té convenis de custòdia també a El Roig a Ripoll, Matabosch-La Bardissa a Torelló, les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori, Deveses d’en Bru a Girona, Pla d’en Xuncla a Sarrià de Ter i Colomers-Foixà.

Darrera actualització d’aquest contingut: 30/11/2023 a les 10:43h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona