Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | AMB ESTILS | VERSIÓ SOBRETAULA

Consorci del Ter

Data oficial:30/11/2023

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Aquesta setmana us proposem conèixer l’espai en custòdia fluvial les Deveses d’en Bru a Girona

Aquesta setmana us proposem conèixer l’espai en custòdia fluvial les Deveses d’en Bru a Girona

Juny 2021
Aguait instal·lat a la bassa
13/11/2023

Ho podeu fer a través de la fitxa elaborada pels serveis tècnics de l’ens i d’un petit vídeo a xarxes socials

Aquesta setmana us proposem descobrir l’espai en custòdia fluvial del Consorci del Ter, de les Deveses d’en Bru, a Girona, a través d’una diagnosi preliminar elaborada el 2021 pels serveis tècnics del Consorci del Ter. Aquesta té l’objectiu d'emmarcar les actuacions futures a desenvolupar i que aquestes siguin coherents amb el Marc Acció Prioritària de la Xarxa Natura 2000 (ACT BIO). En aquesta diagnosi, que podeu consultar com a fitxa, aquí, s'hi recull informació sobre els valors naturals, la diagnosi del medi, els usos públics i la gestió de l'espai, a més de donar dades generals del mateix. Podeu veure també un petit vídeo de l’espai a les xarxes socials del Consorci del Ter, Instagram i Twitter, així com al Facebook de la Ruta del Ter, que ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

I és que el Consorci del Ter té endegada una línia de treball basada en la conservació dels espais fluvials emmarcada en la custòdia fluvial. Actualment, gestiona 7 espais emblemàtics del riu Ter que suposen més de 200 hectàrees i en porta la gestió a través de diversos convenis de custòdia fluvial, fets tant amb particulars com amb ens públics (ajuntaments, Agència Catalana de l'Aigua). La gestió que es vol portar a terme en aquests espais es basa en el desenvolupament d'actuacions que permetin la millora i conservació dels hàbitats i de les espècies pròpies dels espais fluvials, bona part d'ells inclosos a la Xarxa Natura 2000 pels seus valors naturals, tot fent-la compatible amb un ús públic racional i sostenible. En aquests espais s’hi realitza una gestió activa per a millorar-ne els ecosistemes fluvials, els boscos de ribera i les comunitats de flora i fauna existents així com, en alguns d’ells, ordenar-ne l’ús públic amb itineraris de descoberta.

La finca en custòdia les Deveses d’en Bru es tracta d’una zona periurbana dins del municipi de Girona de gaire bé 32 hectàrees de terreny entre Domeny i el Ter, al marge esquerre del riu Ter. L’espai és accessible des del Parc de Domeny (carrer Roberto Bolanyos) i des de la ribes del Ter a Fontajau. Es tracta d’un espai fortament influenciat per l’activitat humana, antigament hi havia hagut activitats extractives, plantacions fusteres de creixement ràpid i múltiples activitats de lleure. És un espai marcat pel curs del riu Ter on s’observa un mosaic molt divers de formacions vegetals (de ribera, espais oberts, plantacions, etcètera) en diferents estats de conservació. El Consorci té la finca en custòdia des del 2019 pel termini de 10 anys. L’espai està inclòs en la Xarxa Natura 2000 “Riberes del Baix Ter”.

L’any 2020, el Consorci del Ter hi va portar a terme diferents actuacions de condicionament de l’espai per a la seva descoberta i gaudi per part de la població. S’ha establert una xarxa de camins amb senyalització informativa i de seguiment per descobrir hàbitats, la fauna i la flora i que es poden fer tant a peu com en bicicleta. Aquests itineraris permeten resseguir tot l’espai en custòdia i acostar-se a diversos indrets singulars com el del mirador del riu, observar la caseta prefabricada de l’antiga extractiva adequada com a refugi de ratpenats, així com arribar fins a l’aguait de la bassa, també instal·lat fa 2 anys. Altres actuacions que s’han portat a terme a l’espai són la creació de punts de refugi i d’hibernació per a les poblacions d’amfibis, rèptils i petits mamífers, entre altres millores, i periòdicament es fa neteja de deixalles i manteniment dels itineraris i elements d’ús públic.

Actualment el Consorci del Ter té convenis de custòdia també a El Roig a Ripoll, Matabosch-La Bardissa a Torelló, les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori, Pla d’en Xuncla a Sarrià de Ter, Colomers-Foixà i l’illa d’Avall a Jafre.

Darrera actualització d’aquest contingut: 30/11/2023 a les 10:43h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona