Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:28/02/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Aquesta setmana us proposem conèixer l’espai en custòdia fluvial Colomers- Foixà

Aquesta setmana us proposem conèixer l’espai en custòdia fluvial Colomers- Foixà

23/01/2019
Espai en custòdia Colomers-Foixà
22/11/2023

Ho podeu fer a través de la fitxa elaborada pels serveis tècnics de l’ens i d’un petit vídeo a xarxes socials

Aquesta setmana us proposem descobrir l’espai en custòdia fluvial del Consorci del Ter, Colomers-Foixà, a través d’una diagnosi preliminar elaborada el 2021 pels serveis tècnics del Consorci del Ter. Aquesta té l’objectiu d'emmarcar les actuacions futures a desenvolupar i que aquestes siguin coherents amb el Marc Acció Prioritària de la Xarxa Natura 2000 (ACT BIO). En aquesta diagnosi, que podeu consultar com a fitxa, aquí, s'hi recull informació sobre els valors naturals, la diagnosi del medi, els usos públics i la gestió de l'espai, a més de donar dades generals del mateix. Podeu veure també un petit vídeo de l’espai a les xarxes socials del Consorci del Ter, Instagram i Twitter, així com al Facebook de la Ruta del Ter, que ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

I és que el Consorci del Ter té endegada una línia de treball basada en la conservació dels espais fluvials emmarcada en la custòdia fluvial. Actualment, gestiona 7 espais emblemàtics del riu Ter que suposen més de 200 hectàrees i en porta la gestió a través de diversos convenis de custòdia fluvial, fets tant amb particulars com amb ens públics (ajuntaments, Agència Catalana de l'Aigua). La gestió que es vol portar a terme en aquests espais es basa en el desenvolupament d'actuacions que permetin la millora i conservació dels hàbitats i de les espècies pròpies dels espais fluvials, bona part d'ells inclosos a la Xarxa Natura 2000 pels seus valors naturals, tot fent-la compatible amb un ús públic racional i sostenible. En aquests espais s’hi realitza una gestió activa per a millorar-ne els ecosistemes fluvials, els boscos de ribera i les comunitats de flora i fauna existents així com, en alguns d’ells, ordenar-ne l’ús públic amb itineraris de descoberta.

La finca en custòdia Colomers-Foixà, altrament anomenada l’Illa i els Planters, inclou els terrenys del meandre que descriu el Ter entre els municipis de Foixà i Colomers, al Baix Empordà. Es tracta d’un espai fluvial d’aigües estanyades per dues infraestructures (la resclosa i la presa de Colomers) i les seves ribes adjacents, en total unes 55 hectàrees de terreny, que presenta una notable diversitat de comunitats vegetals i una fauna abundant i diversa. La resclosa de Colomers forma part d’una important xarxa hidràulica que aprofita l’aigua de Ter per alimentar el rec del molí, o de Sentmenat; aquest recorre la plana del Baix Ter pel seu marge esquerre. La finca, la travessen tant la Ruta del Ter com la xarxa de cicloturisme del Baix Empordà que creuen el Ter a la presa de Colomers. El Consorci té la finca en custòdia des del 2015 pel termini de 10 anys. Forma part de l’espai protegit Xarxa Natura 2000 "Riberes del Baix Ter". Part de la superfície de l’espai, una tercera part, està inclosa en l’Inventari de zones humides de Catalunya, concretament la zona humida Presa de Colomers.

Es tracta d’un espai fluvial ampli i singular, on es poden desenvolupar els hàbitats de ribera potencials i constituir un enclavament únic tant pel que fa a la seva extensió com per la recuperació o potenciació dels hàbitats per a diverses espècies d’interès com són les tortugues aquàtiques autòctones, amfibis, aus, invertebrats, ratpenats i mamífers com la llúdriga.

A l’espai s’hi accedeix per ambdues ribes. Des del municipi de Foixà es pot accedir a la riba dreta seguint la Ruta del Ter, passant pel poble de Sant Llorenç de les Arenes i seguint durant dos quilòmetres riu avall. L’espai queda a l’esquerra del traçat de la ruta. Altrament, l’accés per la riba esquerra, pel municipi de Colomers, es fa seguint el Parc del Ter i anant des de la resclosa en direcció cap a la presa.

Durant els darrers anys s’han anat desenvolupant diferents actuacions i activitats encaminades al coneixement i a la conservació d’aquest espai en custòdia, com són estudis de caracterització de l’espai, projecte de reforçament poblacional i seguiment de les poblacions de tortuga d’estany, seguiment de les poblacions d’amfibis, millores diverses d’hàbitats per a fauna fluvial, actuacions de control de flora i fauna invasora, accions vinculades a l’ús públic (senyalització informativa, regulació d’accessos, millora de la seguretat de la Ruta del Ter) i activitats d’educació ambiental, entre altres.

Actualment el Consorci del Ter té convenis de custòdia també a El Roig a Ripoll, Matabosch-La Bardissa a Torelló, les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori, les Deveses d’en Bru a Girona, el Pla d’en Xuncla a Sarrià de Ter i i l’illa d’Avall a Jafre.

Darrera actualització d’aquest contingut: 23/02/2024 a les 12:22h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona