Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:23/02/2024

Capçalera

Central del Molí

Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Central
Municipi:
Girona
Comarca:
Gironès
Descripció:

LA CENTRAL DEL MOLÍ CONSTITUEIX L'ÚLTIM APROFITAMENT HIDROELÈCTRIC DE LA SÈQUIA MONAR. L'AIGUA ARRIBA AMB UN CABAL DE 6 m3/s I HI TROBEM UN SALT D'AIGUA DE 3,5 METRES. LA TURBINA (d'eix horitzontal amb cabal, model Francis) ÉS DE 225 CV. L'ALTERNADOR ÉS DE 175 kV. AMB EL CORRENT PRODUÏT SE SUBMINISTRA ELECTRICITAT DIRECTAMENT A L'AJUNTAMENT, AL TEATRE MUNICIPAL, LA RAMBLA, BALLESTERIES I ALGUNS CARRERS DEL CENTRE I DEL BARRI DEL MERCADAL. QUAN HI HA EXCEDENTS DE PRODUCCIÓ, ES VENEN A LA COMPANYIA ELÈCTRICA ENHER, AMB LA QUAL LA CENTRAL DEL MOLÍ ESTÀ CONNECTADA. AIXÍ MATEIX, QUAN LA CENTRAL NO PRODUEIX, ÉS LA COMPANYIA LA QUE SUBMINISTRA L'ENERGIA NECESSÀRIA. A LA PLANTA DE PRODUCCIÓ D'ENERGIA ELÈCTRICA HI TROBEM: UN ALTERNADOR, UN EQUIP QUE REGULA L'ENTRADA D'AIGUA, QUADRES DE BAIXA TENSIÓ ANTICS, EQUIPS D'ALTA TENSIÓ ANTICS, QUADRES DE BAIXA TENSIÓ EN SERVEI, EQUIPS D'ALTA TENSIÓ EN SERVEI I UN TAULER DE CONTROL.

Observacions:
ES FAN VISITES GUIADES A LA CENTRAL DEL MOLÍ: ÉS UNA VISITA GUIADA PER FER ENTENDRE EL PROCÉS DE PRODUCCIÓ D'ELECTRICITAT QUE S'APLICA A PARTIR DE L'APROFITAMENT D'UN SALT D'AIGUA. (INFORMACIÓ: LA CASETA DE LA DEVESA, TEL. 972 22 18 66)

Dades històriques:
QUAN A LA DARRERIA DEL SEGLE XIX S'INICIA LA INSTAl·lACIÓ DE L'ENLLUMENAT ELÈCTRIC ALS CARRERS DE LA CIUTAT, MOLTS MOLINS ES CONVERTEIXEN EN PETITES CENTRALS ELÈCTRIQUES. EL MOLÍ DEL MERCADAL, ACTUAL CENTRAL DEL MOLÍ, QUE VA SER MUNICIPALITZAT A PARTIR DEL 1918, VA TENIR UN PAPER FONAMENTAL EN LA INSTAl·lACIÓ DE L'ENLLUMENAT ELÈCTRIC A LA CIUTAT. AQUEST FET ES VA INICIAR L'ANY 1883, QUAN L'ENGINYER GIRONÍ NARCÍS XIFRA MASMITJÀ VA COl·lOCAR UNA DINAMO A LA CENTRAL DEL MOLÍ, QUE VA PERMETRE FER UN PETIT ASSAIG D'Il·lUMINACIÓ A LA RAMBLA I A LA PLAÇA DEL VI. EL MATEIX XIFRA VA ENLLESTIR UN PROJECTE D'ENLLUMENAT GENERAL DE LA CIUTAT QUE VA COMENÇAR AMB FERMESA A PARTIR DE L'ANY 1886 I DEL QUAL VA PORTAR LES OBRES L'EMPRESA PLANES I FLAQUÉ. AIXÍ DONCS, LA INAUGURACIÓ DE L'ENLLUMENAT PER ELECTRICITAT ES VA DUR A TERME EL DIA 24 DE JULIOL DE 1886. AMB AQUESTA DATA ES POT ASSEGURAR QUE GIRONA VA SER UNA CIUTAT CAPDAVANTERA EN L'APLICACIÓ D'ENLLUMENAT ELÈCTRIC DELS CARRERS. DES QUE ES VA POSAR EN FUNCIONAMENT, LA CENTRAL DEL MOLÍ NO VA ATURAR LES SEVES TURBINES FINS A L'ANY 1973. CENT ANYS DESPRÉS DE LA SEVA INAUGURACIÓ I D'ACORD AMB LA NOVA LEGISLACIÓ QUE REGULA, PROTEGEIX I FOMENTA LA POSADA EN FUNCIONAMENT DE MINICENTRALS, INTERCONNECTADES A LA XARXA GENERAL, L'AJUNTAMENT DE GIRONA VA TORNAR A RECUPERAR, EL JUNY DEL 1987, LA SEVA CENTRAL PIONERA DE L'ENLLUMENAT.

Cronologia:
1883

Accés:
Fàcil. A la cantonada entre els carrers Perill i Santa Clara.

Propietat : nom:
Ajuntament de Girona

Propietat : adreça:
Plaça del Vi, 1. 17001 Girona

Propietat : telèfon:
972 41 90 00

Usos : actual:
Producció d'energia elèctrica

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Edifici tancat i en manteniment.

Cartografia:
ICC. Girona-Sant Daniel 334-1-1, E 1:5000

Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona