Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:29/03/2024

Capçalera

Naixement del riu Ter

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Setcases
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El naixement del riu Ter es troba a 2.450 m sobre el nivell del mar, i correspon al domini ecopaisatgístic de l'alta muntanya alpina. Aquí la severitat del clima, i el fet que bona part de l'any el sòl es troba completament innivat, condicionen fortament la vegetació que s'hi desenvolupa, la qual està formada bàsicament per espècies vegetals que desenvolupen el seu cicle vital durant el curt període estival. No és difícil observar-hi isards i marmotes, així com abundants estols de gralles de bec groc i algun còlit gris a l'estiu. També hi habita la críptica perdiu blanca i l'ermini. En aquest punt ens rodegen els cims més alts del pirineu oriental, els més emblemàtics dels quals són el Bastiments (2.881 m), el Gra de Fajol petit (2.567 m) i el gran (2.714 m),  i el Pic de la Dona (2.702 m). 

Observacions:
Cal parar atenció a la presència de la tora blava o acònit blau (Aconitum napellus), pel fet que es tracta d'una planta altament tòxica que pot arribar a ser letal per als humans.

Accés:
S'hi accedeix per la carretera GIV-5264 que uneix l'estació d'esquí Vallter 2000 fins a Setcases. Molt a prop de l'estació d'esquí, en un revolt amb una explanada al davant s'hi troba l'itinerari GR-11. Cal seguir-lo fins que, passat el nou refugi, trobem una pista d'esquí, que ens portarà fins les runes de l'antic refugi d'Ulldeter. Des d'aquí, el naixement del riu es troba 250 metres en direcció nord-oest.

Elements d'interès:
HÀBITAT: tarteres, congestes i molleres. VEGETACIÓ:  Tora blava (Aconitum napellus), enciam de font (Saxifraga aquatica), herba blanca (Senecio leucophyllus), julivert d’isard (Xatardia scabra), salze nan (Salix herbacea) i nabiu negre (Vaccinium uliginosum). MAMÍFERS: marmota (Marmota marmota), talpó de tartera (Chionomys nivalis), isard (Rupicapra pyrenaica). AUS: trencalòs (Gypaetus barbatus), perdiu blanca (Lagopus muta), còlit gris (Oenanthe oenanthe).

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 8130 Tarteres de l'Europa meridional amb vegetació poc o molt termòfila, 8110 Tarteres silícies alpines dels indrets freds o molt innivats de l'alta muntanya (Androsacetalia alpinae). XARXA NATURA 2000: Capçaleres del Ter i del Freser (ZEC i ZEPA);  ENPE: Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser; PEIN: Capçaleres del Ter i del Freser. 

Tram:
Alt

Curs fluvial:
Naixement del riu Ter

Espècies:
  • Isard
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona