Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:14/09/2024

Capçalera

Colònia Llaudet

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Sant Joan de les Abadesses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Les vernedes solen ser boscos de galeria generalment formats per un estrat dens i bastant tancat, un d'arbustiu força variable i un d'herbaci important i molt divers. L'espècie principal de la verneda és el vern (Alnus glutinosa), que és un arbre caducifoli no gaire alt, té el tronc recte i l'escorça llisa, encara que es va clivellant amb l'edat. La característica més destacable és que quan treu les fulles noves a la primavera solen ser enganxifoses i d'un color verd ennegrit. Amb el vern hi conviuen el freixe i el pollancre. A l'estrat arbustiu hi destaquen el romegueró i el sanguinyol. A un estrat inferior, l'herbaci, hi trobem nombroses espècies que floreixen a la primavera.

Observacions:
Darrerament s'hi ha realitzat moviment de terres, generant un impacte negatiu en l'espai on prèviament hi havia una clariana en el bosc de ribera. També hi ha maquinària agrícola. El pont penjant que creua el riu està tancat per mal estat. 

Accés:
La Ruta del Ter passa molt a prop. Un cop passada la colònia Llaudet, cal agafar la pista que baixa a mà dreta fins arribar a la passera de la Batllia.

Elements d'interès:
HÀBITAT: Vernedes (i pollancredes) amb Circaea lutetiana, de l'estatge montà, pirenaicocatalanes, boscos caducifolis mixtos amb roure pènol (Quercus robur) o bé rouredes pures, higròfils i eutròfics, pirenaico-cantàbrics. VEGETACIÓ: freixe (Fraxinus excelsior), pollancre (Populus nigra), romegueró (Rubus caesius) i sanguinyol (Cornus sanguinea).

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 91E0 Vernedes i altres boscos de ribera afins (Alno-Padion) -Prioritari- 9160 Rouredes de roure pènol i boscos mixtos del Carpinion betuli i 6210 Prats -i fàcies emmatades- medioeuropeus, seminaturals, sobre substrat calcari (Festuco-Brometea)  XARXA NATURA 2000: Riberes de l’Alt Ter (ZEC), catalogat com espais d’aigües continentals.

Tram:
Alt

Curs fluvial:
Riu Ter

Espècies:
  • Vern
  • Pollancre
  • Sanguinyol
  • Roure pènol
  • Freixe
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona