Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:16/04/2024

Capçalera

El Catllar

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Vilallonga de Ter
Comarca:
Ripollès
Descripció:

A la banda dreta de la carretera en direcció a Vilallonga de Ter a les vessants i per sobre dels prats de pastura, s'hi troba una important freixeneda. El freixe és l'element més important d'aquesta comunitat. No sol formar grans masses, sinó que el més habitual és que el trobem de forma aïllada en boscos mixtes de ribera. Generalment creix en sòls profunds i fèrtils i pot arribar a fer de 30 a 35 m d'alçada. Té el tronc recte i la seva capçada és ovalada i poc densa. Com a norma general, els boscos que es troben en aquesta zona formats principalment per freixes solen ser boscos mitjanament frescals. Les espècies que acompanyen al freixe a l'estrat arbori solen ser el cirerer bord, el trèmol, el roure, el bedoll i en alguns casos també el castanyer. A l'estrat arbustiu, gairebé sempre força desenvolupat, hi solen predominar l'avellaner i el boix. La fauna més representativa d'aquests indrets són el tritó pirinenc, l'escurçó pirinenc i la serp verda i groga.

Observacions:
Donada la situació d'algunes d'aquestes freixenedes van estar substituïdes per prats de dall. Darrerament, l'abandó d'aquests, ha permès en alguns casos la seva recuperació.

Accés:
S'hi accedeix a partir de la carretera GIV-5264, en el tram entre Setcases i Vilallonga de Ter, pel camí (entre el km 8 i 9) que va a el Catllar.

Elements d'interès:
HÀBITAT: freixenedes dels Pirineus i de les muntanyes catalanídiques septentrionals, prats dalladors amb fromental (Arrhenatherum elatius) dels estatges submontà i montà, principalment dels Pirineus i sargars (de Salix purpureaS. elaeagnos...) i altres bosquines de ribera. VEGETACIÓ: Cirerer bord (Prunus avium), trèmol (Populus tremula), roure (Quercus humilis), bedoll (Betula pendula), castanyer (Castanea sativa), avellaner (Corylus avellana) i boix (Buxus sempervirens). AMFIBIS: Tritó pirinenc (Euproctus asper). RÈPTILS: Escurçó pirinenc (Vipera aspis) i serp verda i groga (Hierophis viridiflavus). OCELLS: merla d'aigua (Cinclus cinclus).

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 3240 Rius de tipus alpí amb bosquines de muntanya, 6510 Prats de dall de terra baixa i de la muntanya mitjana (Arrhenatherion). XARXA NATURA 2000: Capçaleres del Ter i del Freser (ZEC I ZEPA), catalogat com espais del Pirineu, ENPE: Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, PEIN: Capçaleres del Ter i del Freser- No es troba dins el perímetre de protecció, sinó als entorns.

Tram:
Alta

Curs fluvial:
Riu Ter / riera del Catllar

Espècies:
  • Serp gerda i groga
  • Cirerer
  • Roure martinenc
  • Bedoll
  • Avellaner
  • Tritó pirinenc
  • Escurçó pirinenc
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona