Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | AMB ESTILS | VERSIÓ SOBRETAULA

Consorci del Ter

Data oficial:20/04/2024

Capçalera

L'illa d'Avall

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Jafre
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

L'illa d'Avall és una zona de sedimentació de sorres i graves del riu Ter. L'illa d'Avall, antic meandre del riu Ter, és un dels espais més singulars dels marges del Ter. S'hi localitzen boscos de ribera de salze blanc i freixe en bon estat, encara que amb nombroses espècies exòtiques. Les lleres del riu i els marges, constitueixen un ecosistema d'excepcional interès, en els quals s'assenta una flora i una fauna específica. D'altra banda i de manera de corredor biològic, connecta espais naturals més amplis i al llarg d'ells es desplacen nombroses espècies de fauna vertebrada. La coberta vegetal presenta dues zones lleugerament diferenciades:

- Des del marge actual fins a l'interior, hi ha una franja d'una amplada aproximada d'uns 50 m. on es troba una vegetació, fonamentalment de bosc de ribera amb presència de canya, pollancre, plàtan i pi pinyer.

- Zona interior de l'illa, inclosa l'antiga llera, on es desenvolupa vegetació mediterrània, degradada i esclarissada, amb presència de pi pinyer i alzina (Quercus ilex).

Observacions:
L'illa d'Avall presenta trets característics que evidencien que la zona pateix avingudes com la presència d'arrels a la part baixa dels troncs i a fora del sòl, vegetació tombada per l'efecte de l'aigua, així com presència de còdols i sorres.

Accés:
Abans de què la Ruta del Ter entri al municipi de Jafre, hi ha un camí a la dreta que condueix cap al Molí de Jafre. S'agafa aquest camí que condueix a l'illa d'Avall. Per accedir-hi cal creuar la cadena que impedeix el pas a vehicles motoritzats.

Elements d'interès:
HÀBITAT: Hàbitat típic de ribera d'aquestes contrades, amb canya (Arundo donax), pollancre (Populus spp.), plàtan (Platanus spp.) i pi pinyer (Pinus pinea). FAUNA: Arpella (Circus aeruginosus), oriol (Oriolus oriolus), papamosques gris (Muscicapa striata), aligot comú (Buteo buteo), picot garser petit (Dendrocopos minor).

Protecció:
HÀBITATS D'INTERÈS COMUNITARI: 3260 Rius de terra baixa i de la muntanya mitjana amb vegetació submersa o parcialment flotant (Ranunculion fluitantis i Callitricho-Batrachion) 9340 Alzinars i carrascars. XARXA NATURA 2000: Riberes del Baix Ter (ZEC), catalogat com espais d'aigües continentals, PEIN: Riberes del Baix Ter. 

Tram:
Baix

Curs fluvial:
Riu Ter

Espècies:
  • Pollancre
  • Canya
  • Plàtan
  • Oriol
  • Picot garser petit
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona