Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:28/03/2024

Capçalera
Portada > El territori > Inventaris > Ruta del patrimoni natural > Hàbitat > L'illa de les Gambires i illa de Gallifa

L'illa de les Gambires i illa de Gallifa

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Les Masies de Voltregà
Comarca:
Osona
Descripció:

El meandre de l'illa de les Gambires i l'illa de Gallifa és un ecosistema fluvial complex de gran importància, típic del curs mitjà dels rius mediterranis cabalosos. En aquest punt es localitzen varis espais, com poden ser illes, prats que s'inunden temporalment, aiguamolls,… L'arbre més característic d'aquestes zones és el salze blanc que es troba formant claps dins dels boscos de ribera mixtos o bé poden estar dominats per altres arbres. Juntament amb el salze blanc també s'hi troben altres espècies com el pollancre i l'àlber. A l'estrat arbustiu s'hi desenvolupa el romegueró i l'esbarzer. A part d'aquestes espècies també hi són presents, a la vora del curs fluvial, l'ortiga, el jonc i la balca. Aquest espai és un bon lloc per l'avistament d'ocells com el bernat pescaire, el martinet de nit i el corb marí gros.

Observacions:
Un dels principals problemes que presenta aquest hàbitat és degut a les alteracions del corrent, ja sigui per minva del cabal o per la pol·lució i les alteracions i agressions que sofreix la vegetació de ribera. Cal destacar l'abundància de l'espècie invasora acàcia* (Robinia pseudoacacia), i altres com el cranc de riu americà*, la carpa*, el baró*, el llop de riu* i el visó americà*. Tots ells afecten negativament l'estat ecològic del riu.

Accés:
Seguint la Ruta del Ter, uns 2,5 km passat Torelló creuem el riu. Aquí cal desviar-se de la ruta i seguir 500 metres cap a la dreta, fins arribar a un punt amb bones vistes sobre el riu. El tram d'interès comprèn tot el bosc de ribera que hi ha al llarg del meandre aigües avall des d'aquí.

Elements d'interès:
HÀBITAT: Salzedes (sobretot de Salix alba) de terra baixa i de la muntanya mitjana. VEGETACIÓ: Salze blanc (Salix alba), pollancre (Populus nigra), àlber (Populus alba), romegueró (Rubus caesius), esbarzer (Rubus ulmifolius), ortiga (Urtica spp.), jonc (Juncus spp.) i balca (Typha latifolia). AUS: Bernat pescaire (Ardea cinerea), martinet de nit (Nycticorax nycticorax), i corb marí gros (Phalacrocorax carbo).

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 3260 Rius de terra baixa i de la muntanya mitjana amb vegetació submersa o parcialment flotant (Ranunculion fluitantis i Callitricho-Batrachion), 92A0 Alberedes, salzedes i altres boscos de ribera.

Tram:
Mitjà-alt

Curs fluvial:
Riu Ter

Espècies:
  • Pollancre
  • Esbarzer
  • Bernat pescaire
  • Corb marí gros
  • Salze
  • Ortiga
  • Martinet de nit
  • Àlber
  • Jonc
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona