Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:31/05/2020

Capçalera
Portada > El territori > Inventaris > Ruta del patrimoni natural > Hàbitat > L'illa de les Gambires i el Gallifa

L'illa de les Gambires i el Gallifa

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Les Masies de Voltregà
Comarca:
Osona
Descripció:

El meandre de l'illa de les Gambires i el Gallifa és un ecosistema fluvial complex de gran importància, típic del curs mitjà dels rius mediterranis cabalosos. En aquest punt es localitzen diversos espais, com poden ser illes, prats que s'inunden temporalment, aiguamolls,... L'arbre més característic d'aquestes zones és el salze blanc que es troba formant claps dins dels boscos de ribera mixtos o bé poden estar dominats per altres arbres. Juntament amb el salze blanc també s'hi troben altres espècies com el pollancre i l'àlber. A l'estrat arbustiu s'hi desenvolupa el romegueró i l'esbarzer. A part d'aquestes espècies també hi són presents, a la vora del curs fluvial, l'ortiga, el jonc i la balca. Aquest espai és un bon lloc per l'avistament d'ocells com el bernat pescaire, el martinet de nit i el corb marí gros. 

Observacions:
Un dels principals problemes que presenta aquest hàbitat és degut a les alteracions del corrent, ja sigui per minva del cabal o per la pol·lució i les alteracions i agressions que sofreix la vegetació de ribera. Cal destacar l'abundància de l'espècie invasora: l'acàcia (Robinia pseudoacacia) i altres com: el cranc de riu americà, la carpa, el baró, el llop de riu i el visó americà. Tots ells afecten de forma negativa a l'ecologia del riu. 

Capacitat:
La capacitat d'acollida no es troba limitada, sempre que es respectin els senyals presents a la zona.

Accés:
Seguint el tram de ruta que va de Torelló a Sant Hipòlit de Voltregà, just en sortir de Torelló, s'ha de seguir el trencant de la dreta just després del camp de futbol. Aquest camí passa davant del puig de les Tres Creus i Cervià. Un cop passat Cervià, cal agafar una desviació del camí principal cap a l'esquerra en direcció a la Goula i arribar fins a les Gambires, que es troba just davant de l'Illa.

Elements d'interès:
HÀBITAT: Salzedes (sobretot de Salix alba) de terra baixa i de la muntanya mitjana. VEGETACIÓ: Salze blanc (Salix alba), pollancre (Populus nigra) , àlber (Populus alba), romegueró (Rubus caesius), esbarzer (Rubus ulmifolius), ortiga (Urtica spp.), jonc (Juncus spp.) i balca (Typha latifloia). AUS: Bernat pescaire (Ardea cinerea), martinet de nit (Nycticorax nycticorax) i corb marí gros (Phalacrocorax carbo).

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 92A0 Alberedes, salzedes i altres boscos de ribera, 3270 Rius amb vores llotoses colonitzades per herbassars nitròfils del Chenopodion rubri (p. p.) i del Bidention (p. p.).

Tram:
Mitjà-alt

Curs fluvial:
Riu Ter

Senyalització:
S'ha establert un itinerari naturalístic al voltant de l'illa de les Gambires que consta de sis taulers informatius, on es pot observar la flora i la fauna que viu al voltant del riu Ter. L'itinerari es complementa amb unes visites guiades per a escoles o altres grups dirigides pel Museu del Ter.

Font 1:
La vegetació dels Països Catalans

Font 2:
Guia per a conèixer els arbres

Font 3:
Guia per a conèixer els arbusts i les lianes

Font 4:
Guia dels ocells dels PPCC i Europa

Font5:
Mapa comarcal de Catalunya, núm. 24: Osona

Font 6:
www.mediambient.gencat.net

Espècies:
 • Barb de muntanya
 • Pollancre
 • Esbarzer
 • Bernat pescaire
 • Corb marí gros
 • Salze
 • Balca
 • Ortiga
 • Martinet de nit
 • Àlber
 • Jonc
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona