Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:23/02/2024

Capçalera

La Planiola a Foixà

Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Foixà
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

Aquesta zona presenta dos hàbitats diferents entre ells. Seguint la Ruta del Ter, el primer que es troba és l'alzinar. L'alzinar és un bosc típic mediterrani. Aquest indret ofereix la coexistència de l'alzina típica amb la carrasca (Quercus ilex ssp. rotundifolia), així com la presència de pi blanc (Pinus halepensis). En el sotabosc, més aviat pobre, s'introdueixen espècies heliòfiles d'espais oberts que viuen gràcies a l'escassa compacitat de les capçades dels arbres: garric (Quercus coccifera), aladern de fulla estreta (Phyllirea angustifolia), matapoll (Daphne gnidium). També apareixen altres espècies com galzeran (Ruscus aculeatus), romaní (Rosmarinus officinalis), llentiscle (Pistacia lentiscus), esparraguera (Asparagus acutifolius), argelaga (Genista scorpius), dent de lleó (Taraxacum oficinale), arítjol (Smilax aspera), entre d'altres. Un cop deixat enrera l'alzinar, ens trobem amb dunes plantades de pins. La presència d'aquest tipus d'hàbitat en aquesta zona, bastant allunyada del litoral, és més aviat rara, tot i que la presència de dunes fixades per pins és molt corrent en les zones més litorals. Es caracteritza per l'elevada presència de pi pinyoner (Pinus pinea), l'escassetat de pi blanc i algun rebrot d'alzina (Quercus ilex) i, per presentar un sotabosc més aviat escàs, amb presència de galzeran, esparraguera, llentiscle, aladern (Rhamnus alaternus) i arítjol entre d'altres.

Observacions:
Aquest espai ha estat escollit per conviure en un espai limitat un bosc típic mediterrani de les nostres contrades i dunes residuals plantades de pins. La Ruta del Ter passa per la vora, per tant, seria interessant fer una aturada per observar aquests hàbitats tan característics.

Accés:
Aproximadament 1 km després de creuar Sant Llorenç de les Arenes, hi ha un trencant on la Ruta del Ter continua cap a l'esquerra. A partir d'aquí, el tram d'interès comprèn el bosc mediterrani que ens queda a la dreta i que anirem resseguint durant els propers 2 km.

Elements d'interès:
Hàbitat d'alzinar amb carrasca (Quercetum ilicis galloprovinciale junipero-quercetosum rotundifoliae). Dunes residuals plantades de pins (Pinus pinea, P. Pinaster,...) al litoral.

Protecció:
HÀBITATS D'INTERÈS COMUNITARI: 2270 Dunes de pi pinyer o de pinastre - Prioritari-, 9340 Alzinars i carrascars, 9540 Pinedes mediterrànies. XARXA NATURA 2000: Riberes del Baix Ter (ZEC), catalogat com espai d'aigües continentals, PEIN: Riberes del Baix Ter. Al costat de la ZONA HUMIDA: Presa de Colomers.

Tram:
Baix

Curs fluvial:
Riu Ter

Espècies:
  • Alzina
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona