Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:18/09/2024

Capçalera

Collada de Mardanya

Interès:
Paisatgístic
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Setcases
Comarca:
Ripollès
Descripció:

A la banda dreta de la carretera GIV-5264 s'observen els prats alpins de dalt dels cims que envolten el naixement del riu Ter. El bosc de pi negre creix agrupat en masses poc denses. Les espècies associades a aquest hàbitat són el neret, la boixerola (Arctostaphylos uva-ursi), el ginebró (Juniperus communis). En les zones de solana ocupant les zones que normalment serien prats hi trobem el bàlec (Genista balansae). Una mica més avall, ja trobem petites clapes de bosc de pi negre i un xic més avall apareixen les tarteres. A la banda esquerra de la carretera tot just en aquest punt hi ha un salt d'aigua que prové de la font de la Xoriguera. Als torrents i cursos fluvials sense peixos hi habita el tritó pirinenc (Euproctus asper). En les zones de prats alpins i als fons de vall es localitzen l'escurçó pirinenc i la serp verda i groga, i en les mulleres la granota roja. 

Observacions:
Els principals elements paisatgístics descrits anteriorment es poden observar al llarg de tot el recorregut per la carretera GIV-5262 entre l'estació d'esquí de Vallter 2000 fins al Pla de la Molina.

Accés:
Es troba a la carretera GIV-5264, anant de l'estació d'esquí de Vallter a Setcases. Un cop passat el mirador del Collet de la Xoriguera, a 450 m. de distància trobem el Coll de la Mardanya. A l'esquerra hi ha un petit torrent d'aigua.

Elements d'interès:
HÀBITAT: Pinedes de pi negre (Pinus uncinata), acidòfiles i xeròfiles, dels solells pirinencs. VEGETACIÓ: Pi negre (Pinus uncinata), neret (Rhododendron ferrugineum), nabiu (Vaccinium myrtillus). GEOLOGIA: cims i tarteres. RÈPTILS: Escurçó pirinenc (Vipera aspis) i serp verda i groga (Hierophis viridiflavus). AMFIBIS: Tritó pirinenc (Euproctus asper) i la granota roja (Rana temporaria).

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 9430 Boscos de pi negre (Pinus uncinata) i 5120 Formacions muntanyenques de bàlec (Genista balansae subsp. europaea = Cytisus purgans). PARC NATURAL DE LES CAPÇALERES DEL TER I DEL FRESER. PEIN: Capçaleres del Ter i del Freser. XARXA NATURA 2000: Capçaleres del Ter i del Freser, catalogat com Espais del Pirineu.

Tram:
Alt

Curs fluvial:
Afluent del riu Ter

Espècies:
  • Tritó pirinenc
  • Escurçó pirinenc
  • Serp verda i groga
  • Granota roja
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona