Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:28/03/2024

Capçalera
Portada > El territori > Inventaris > Ruta del patrimoni natural > Paisatge > Mirador del collet de la Xoriguera i Mirador del forat de l'Olla

Mirador del collet de la Xoriguera i Mirador del forat de l'Olla

Interès:
Paisatgístic
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Setcases
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Des del mirador del collet de la Xoriguera s'observa el típic paisatge de la capçalera del Ter; amb prats alpins, tarteres, matolls i landes i els boscos de pi negre. En un dia sense núvols es divisen els cims (de sud a nord) del Puig de les Agudes (1.975 m), el Puig de la Pastuira (2.439 m), la Cinglera de les Avetoses (2.675 m), la Creu d'en Barriquel (2.200 m), Gra de Fajol petit (2.563 m) i el Puig dels Lladres (2.365 m). En direcció sud s'observen la pineda de pi negre del Bosc de la Xoriguera, la Collada de Baix i de Dalt de la Mardanya que es troben localitzades a sobre d'una morrena glacial, la Vall de Carlat (1.500 m) i més avall el municipi de Setcases (1.270 m). En direcció sud-oest hi ha la Serra Cavallera i en direcció oest el Forat de l'Olla i el Canal de la Mort de Godall i, finalment, Ulldeter a la zona nord. A l'altre cantó de carretera hi ha el mirador del Forat de l'Olla, des del qual es pot observar el pela-roques i altra fauna típica d'aquests hàbitats com l'isard. En aquesta pineda hi són abundants la mallerenga petita i la mallerenga emplomallada.

Accés:
S'hi accedeix per la carretera GIV-5264 que uneix l'estació d'esquí Vallter 2000 fins a Setcases. El mirador es troba a l'esquerra de la carretera, just al punt on hi ha un corriol, a l'alçada del Collet i les Conques de Xoriguera.

Elements d'interès:
HÀBITAT: Balegars (matollars de Genista balansae), silicícoles, de vessants solells de l'alta muntanya, pinedes de pi negre (Pinus uncinata), acidòfiles i xeròfiles, dels solells pirinencs i pinedes de pi negre (Pinus uncinata), generalment amb neret (Rhododendron ferrugineum), acidòfiles i mesòfiles, dels obacs pirinencs. VEGETACIÓ: Pi negre (Pinus uncinata), neret (Rhododendron ferrugineum), nabiu (Vaccinium myrtillus). OCELLS: Pela-roques (Tichodroma muraria). GEOLOGIA: cims i tarteres.

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 5120 Formacions muntanyenques de bàlec (Genista balansae subsp. europaea = Cytisus purgans) i 9430 Boscos de pi negre (Pinus uncinata).  XARXA NATURA 2000: Capçaleres del Ter i del Freser (ZEC I ZEPA), catalogat com Espais del Pirineu, ENPE: Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, PEIN: Capçaleres del Ter i del Freser.

Tram:
Alt

Curs fluvial:
Riu Ter

Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/07/2013 a les 12:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona