Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | AMB ESTILS | VERSIÓ SOBRETAULA

Consorci Alba-Ter

Data oficial:09/12/2023

Capçalera
Portada > Àrees de treball > Patrimoni natural

Patrimoni natural

En l’àrea de patrimoni natural el Consorci té l’objectiu de recuperar espais naturals i paratges emblemàtics de les ribes fluvials per convertir l’eix fluvial en un corredor ecològic. En aquest sentit es porten a terme diversos projectes per conservar i gestionar les espècies de fauna i flora del riu Ter, així com preservar i millorar els seus hàbitats, especialment els boscos de ribera, els espais fluvials i les zones humides. Es porten a terme diferents línies d'actuació.

FAUNA

Es realitzen projectes per a preservar espècies de fauna escassa o amenaçada, com són la creació de refugis per a ratpenats fissurícoles i cavernícoles; el reforç de les poblacions de tortuga d’estany mitjançant alliberaments d’exemplars, el seu posterior seguiment i millora dels seus hàbitats; la creació d’hàbitats per als amfibis i altra fauna aquàtica; la potenciació d’espècies en severa regressió com el turó; la col·locació de caixes-niu per a ocells de boscos de ribera; la protecció de l’hàbitat per a nàiades i crancs de riu, etcètera.

Podeu consultar la fauna fluvial amenaçada de la conca del Ter, aquí

FLORA

El Consorci també ha portat a terme, des dels seus inicis i fins l’actualitat, contínues actuacions d’eliminació de flora exòtica invasora arreu de la conca, per evitar la proliferació d’espècies com la budleia, l’ailant, el negundo, la canya o la robínia, entre altres. 

REGULACIÓ D'ÚS PÚBLIC

El Consorci adequa itineraris de descoberta de l’entorn mitjançant rutes senyalitzades, aguaits, observatoris, plafons i propostes d’educació ambiental i sensibilització ciutadana envers els boscos de ribera i els espais fluvials:

- Itinerari de l'Illa d'Avall. Consulta la fitxa descriptiva, aquí.

- Itinerari de les Deveses d'en Bru. Consulta la fitxa descriptiva, aquí.

- Itineari de les ribes del Ter a Bescanó i Sant Gregori, aquí

CUSTÒDIA FLUVIAL

D'alguns anys ençà el Consorci del Ter ha endegat una línia de treball basada en la conservació dels espais fluvials emmarcada en la custòdia fluvial. Podeu ampliar la informació aquí.

PROJECTES DESTACATS

- Projecte LIFE + Natura "Recuperació d'hàbitats riparis del riu Ter (Riparia-Ter)" en quatre zones de l'espai Xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter (ES5120011). Anys 2010-2013. Les accions principals que es van portar a terme són restauració i reforestació de boscos de ribera i marges fluvials degradats, recuperació de zones d’inundació temporal associades a sistemes fluvials, aplicació de bones pràctiques de gestió forestal per millorar la regeneració natural de boscos de ribera madurs, control de plantes exòtiques invasores i ordenació d’accessos per evitar el deteriorament dels hàbitats de ribera. Més informació, aquí

- Projecte LIFE "Conservació de fauna fluvial d'interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga" (LIFE Potamo Fauna), juntament amb altres socis i que va tenir com a beneficiari coordinador el Consorci de l'Estany. Anys 2014-2017. Projecte destinat a la recuperació i conservació a llarg termini de diverses espècies amenaçades de fauna fluvial d’interès europeu. Es van portar a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d’espècies com el cranc de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques. A més es van realitzar accions de lluita contra algunes espècies exòtiques invasores. Podeu trobar més informació a la web: www.lifepotamofauna.org.

 

Des d’aquesta àrea s’ofereix als ens consorciats:

 • Suport tècnic.
 • Coordinació i establiment de criteris que han de regir les actuacions de millora i manteniment de les ribes del Ter i Freser
 • Recerca de fonts de finançament que permetin conservar i millorar l’ecosistema fluvial
 • Recepció de propostes, projectes, iniciatives i idees dels ens consorciats en relació al patrimoni natural

Notícies de patrimoni natural

 1. 23/11/2023
  30/11/2023
  El 23 de novembre la tècnica del projecte Hidronet Baix Ter, estratègia de prevenció de les inundacions i foment de la biodiversitat aquàtica a partir de superfícies de laminació a la xarxa hídrica …
 2. 19/07/2023
  30/11/2023
  La recollida està inclosa en les actuacions de millora i manteniment de l’espai que es porten a terme cada 15 dies
 3. 23/01/2019
  22/11/2023
  Ho podeu fer a través de la fitxa elaborada pels serveis tècnics de l’ens i d’un petit vídeo a xarxes socials
 4. 09/06/2022
  22/11/2023
  L’acord és per 4 anys, prorrogable per 4 anys més
 5. 10/11/2023
  16/11/2023
  El Consorci del Ter n’és soci

Actes de patrimoni natural

 1. 10des
  Sortida de descoberta de la flora i la fauna del Ter a Cervià de Ter
  Dia i hora: diumenge 10/12/2023 de les 10:30 a les 12:30
  Lloc: Cervià de Ter. Punt de trobada: Plaça de la Generalitat
  Organitza: Consorci del Ter i Ajuntament de Cervià de Ter
Darrera actualització d’aquest contingut: 14/11/2023 a les 08:20h
Consorci Alba-Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona