Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:26/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > El projecte LIFE Potamo Fauna permetrà conservar la fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga

El projecte LIFE Potamo Fauna permetrà conservar la fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga

Auditori Josep Irla
Presentació LIFE Potamo Fauna
07/04/2014

Els propers quatre anys (2014-2017) el projecte “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga”, conegut amb l’acrònim LIFE Potamo Fauna, permetrà recuperar i conservar a llarg termini diverses espècies amenaçades. Es duran a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d’espècies com el cranc de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques.

El projecte permetrà actuar en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques de Girona:

  • Alta Garrotxa-Massís de les Salines
  • Zona Volcànica de la Garrotxa
  • Riberes de l’Alt Ter
  • Sistema transversal català
  • Riu Fluvià
  • Riu Brugent
  • Riu Llémena
  • Muntanyes de Rocacorba-Puig de la Banya del Boc
  • Estany de Banyoles
  • Rieres de Xuclà i Riudelleques
  • Riberes del Baix Ter

El Consorci de l’Estany actua com a beneficiari coordinador, i en són beneficiaris associats el Consorci del Ter, la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Forestal Catalana SA, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea. Actuen com a cofinançadors els Ajuntaments de Banyoles i Porqueres, la Diputació de Girona, Aigües de Banyoles, SAU i el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles.

El pressupost global és d’1.900.262 euros, dels quals el 50% són finançats per la Unió Europea.

Aquest projecte ha permès consolidar un equip de 24 persones per quatre anys. Algunes d’elles en dedicació parcial i altres amb una jornada completa. Des del Consorci de l’Estany s’han contractat 4 persones noves. D’altra banda també i de forma indirecta participaran temporalment diverses empreses dedicades a la gestió i estudi de la biodiversitat i la natura.

Objectius i actuacions: 

  • Conservació i recuperació de les poblacions fluvials de tres espècies greument amenaçades de fauna aquàtica, principalment mitjançat alliberaments d’exemplars criats en captivitat: nàiade allargada (Unio elongatulus), cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes) i tortuga d’estany (Emys orbicularis).
  • Conservació i recuperació de les poblacions de tres espècies amenaçades de fauna aquàtica, principalment mitjançant traslocaments d’exemplars des de poblacions en bon estat de la mateixa conca: cargolets (Vertigo moulinsiana i V. angustior) i barb de muntanya (Barbus meridionalis).
  • Millora de les poblacions de tortuga aquàtica i 5 amfibis al riu Ter, mitjançant la creació de microaiguamolls: tortuga de rierol (M. leprosa), tritó verd (Triturus marmoratus), tòtil (Alytes obstetricans), gripau d’esperons (Pelobates cultripes), gripau corredor (Bufo Calamita) i reineta (Hyla merdionalis).
  • Lluita contra diverses espècies exòtiques invasores de crancs de riu, peixos, tortugues aquàtiques i mol·luscs, per mitigar els seus efectes perjudicials sobre la fauna aquàtica i els seus hàbitats, mitjançant una bateria d’actuacions diverses: control poblacional en sectors concrets, experiments contra malalties propagades per aquestes espècies, prevenció de penetració, entre altres.
  • Realització de campanyes de divulgació sobre el projecte, el valor de les espècies objectiu i la problemàtica de les espècies exòtiques invasores: xerrades, exposicions i aparicions als mitjans, entre altres actuacions.
  • Interacció amb la comunitat científico-tècnica involucrada en la conservació d’espècies amenaçades de fauna fluvial, per a la creació de sinèrgies positives: visites tècniques, i assistència o organització de congressos especialitzats, etc.

El dijous 3 d’abril va tenir lloc a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona la presentació pública del projecte, amb la presència de tots els socis. Van intervenir el Sr. Vicenç Estanyol, Director Territorial dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona; el Sr. Miquel Noguer, President del Consorci de l’Estany, el Sr. Jordi Munell, President del Consorci del Ter, el Sr. Francisco Fernández, Cap de l’Àrea de Gestió Ambiental de Forestal Catalana; i el Sr. Joan Budó, Director del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera. L’acte es va complementar amb una exposició tècnica del projecte per part del Coordinador tècnic del LIFE Potamo Fauna, Quim Pou, i la conferència “La recuperación del cangrejo autóctono y la importancia de la conservación de los ecosistemas fluviales” a càrrec del Dr. Javier Diéguez, científic titular del Real Jardín Botánico. 

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 19/04/2024 a les 11:02h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona