Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:23/04/2024

Capçalera
Portada > El territori > Localització

Localització

Situat a l’extrem nord-oriental de Catalunya, el riu Ter inicia el seu curs als Pirineus i desemboca a la mar Mediterrània. Amb una longitud de 208 km i una superfície de conca de 3.010 Km2, és, juntament amb el Llobregat, el riu de més recorregut de la xarxa hidrogràfica Pirineus-Mediterrània.

En la delimitació hidrogràfica de la conca, els afluents del vesant esquerre del Ter limiten amb els de la conca dels rius Fluvià i Tec, aquest últim a l’altre costat de la frontera francesa. I al vessant dret, i per ordre descendent, els afluents de les conques fluvials contigües pertanyen als rius Segre, Llobregat, Tordera i a algunes rieres litorals, com la d’Aubi.

Administrativament, la conca del riu Ter està formada per 154 municipis de les comarques del Ripollès, la Cerdanya, el Berguedà, Osona, el Bages, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès, el Baix Empordà i l’Alt Empordà. D’aquests, 57 municipis són riberencs dels rius Ter i Freser i 55 tenen una part del seu terme municipal fora del perímetre natural de la conca del Ter. La conca té una població total de 552.588 habitants (any 2019).

En aquest marc territorial, el riu Ter actua d’eix fluvial vertebrador de tot un espai que en pot potenciar la cohesió territorial, el desenvolupament econòmic i l’optimització de l’estat ecològic. La multiplicitat de factors naturals i culturals que han interactuat i conviscut durant segles arreu de l’extensa conca del Ter s’ha revelat com a fet inductor d’una realitat més que notable en paisatges i patrimoni fluvial. L’herència d’aquest territori reforça la identitat del riu Ter com a eix vertebrador, des dels Pirineus fins a la Costa Brava, per a la descoberta de les seves particularitats geogràfiques.

Darrera actualització d’aquest contingut: 06/04/2020 a les 20:03h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona