Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:26/04/2024

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Les activitats organitzades pel Consorci del Ter en col·laboració amb Dipsalut d'aquest juliol apleguen 64 persones

Les activitats organitzades pel Consorci del Ter en col·laboració amb Dipsalut d'aquest juliol apleguen 64 persones

02/07/2016
Participants en la passejada naturalista pels voltants del Freser
02/07/2016
Un altre moment de la passejada naturalista pels voltants del Freser
15/07/2016
Activitat de descoberta nocturna per la Ruta del Ter, Torroella de Montgrí
15/07/2016
Un altre moment de la descoberta nocturna per la Ruta del Ter
16/07/2016
Excursió a les fonts del Ritort, Espinavell
16/07/2016
Grup caminant durant l'excursió a les fonts del Ritort
25/07/2016

Totes elles s'emmarcaven en el conveni firmat entre els dos organismes "Salut i Natura a la vora del Ter"

Aquest juliol s'han organitzat tres activitats de coneixement de la natura i promoció de la salut a través del conveni de col·laboració (2014-2016) entre el Consorci del Ter i Dipsalut per promoure hàbits saludables entre la població de la conca del riu Ter.

La primera, el 2 de juliol, va ser una passejada naturalista pels boscos i veïnats de la vora del Freser, en concret des del baixador de Rialb, fins a Fustanyà, passant per Batet, Vilamanya i Queralbs. Hi van participar 16 persones que van recórrer uns quatre quilòmetres amb les explicacions del naturalista Ferran González. Durant la sortida es va explicar amb detall la vegetació característica de l'estatge montà de l'alta vall del Freser, amb prats calcícoles i prats de dall, bosquets de roures i freixes, boscos de ribera amb verg salzes i sargues, i finalment pineda de pi roig, amb vegetació de rocallam associada a aquests ambients. Pel camí es van poder identificar algunes espècies d'ocells com la mallerenga o el cargolet. També es va posar especial atenció en algunes espècies d'orquídies que es van trobar al llarg del recorregut. Pel que fa al patrimoni històric i cultural de la zona, l'inici de l'itinerari va transcórrer per un antic camí romà, passant pel costat de la central del Molí, on es va fer una breu explicació sobre l'aprofitament de l'energia hidràulica del Freser. També es va poder observar una balma de dimensions importants.

El 15 de juliol va tenir lloc una activitat de descoberta nocturna per la Ruta del Ter (ratpenats, granotes i mussols) a Torroella de Montgrí on hi van prendre part 15 persones. Aquesta va estar dirigda per Xavier Puig de l'Associació Galanthus i Teia Puigvert del Consorci del Ter. Es va fer una passejada per la mota aigües amunt del riu fins arribar al Daró nou i posteriorment es va retornar al Pont de Torroella per continuar pel camí de la Mota de Baix, aigües avall del riu. En total uns 4,5 quilòmetres entre l'anada i la tornada, tot descobrint els ratpenats que s'anaven sentint, detectant o, simplement, enregistrant amb els aparells de detecció utilitzats pel tècnic Xavier Puig. Es van detectar diferents espècies, les més representatives de les quals van ser dues espècies de pipistrelles (Pipistrella sp.) i el ratpenat dels graners (Eptesicus serotinus). També es va sentir el cant de granotes verdes i es van observar diverses aus, entre les quals cal destacar diversos exemplars de martinet de nit i un exemplar de bernat pescaire.

Finalment, el 16 de juliol, hi va haver una activitat d'educació i sensibilització ambiental amb una caminada a les fonts del Ritort, a Espinavell (Molló). En aquesta hi van haver 33 participants que van estar guiats per Xavier Bachero (Associació "CEA Alt-Ter) i Ponç Feliu (Consorci del Ter). L'activitat va durar sis hores i es van recórrer 4,5 quilòmetres seguint un recorregut que va permetre passar per boscos de pi negre, una roca enorme de dolomia, una mina de diversos minerals i les fonts del Ritort, el lloc on neix aquest aquest afluent del Ter. Es van fer nombroses parades als llocs de major importància i interès. Es van observar espècies de fauna com el voltor, l'àguila marcenca, rastres de cabirol, mallerengues petites, llucaretes, etcètera, i moltes espècies de flora, especialment orquídies, genciana groga, ginebre, entre altres. 

Darrera actualització d’aquest contingut: 26/04/2024 a les 12:29h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona