Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:12/12/2018

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Disminueixen les captures de tortugues exòtiques del projecte LIFE Potamo Fauna el 2017

Disminueixen les captures de tortugues exòtiques del projecte LIFE Potamo Fauna el 2017

2017
Revisió tortugues Ter, Sobrànigues
2017
Revisió tortugues Ter, Sobrànigues. Trampa
2017
Revisió tortugues Ter, Sobrànigues. Exemplars capturats
20/12/2017

- El 2017 s’han obtingut menys captures amb un esforç lleugerament inferior al del 2016 al riu Ter, però més captures a l’estany de Banyoles, especialment d’exemplars joves. - S’han recapturat un gran número d’exemplars de tortuga d’estany (65) alliberats dins el mateix projecte en anys anteriors, i també 4 tortugues de rierol, moltes menys que altres anys.

Durant l’any 2017 s’han capturat 63 tortugues exòtiques, de les quals 38 a l’Estany de Banyoles i 24 al riu Ter. El 80 % de les captures del riu Ter s’han realitzat entre Celrà i Sobrànigues, tot i que també se n’han capturat a Bescanó i Salt on l’any anterior s’havien capturat 183 exemplars, indicant una disminució de la capturabilitat en aquestes zones. Durant tot el projecte s’han capturat 334 exemplars exòtics al Ter, principalment a Fontajau i Sobrànigues.

A l’Estany de Banyoles les captures han augmentat especialment a la zona de les llacunes de Can Morgat on s’han capturat 16 exemplars, molts d’edat jove reproduïts els últims anys i que no s’havien capturat en ser molt petits. A l’Estany principal només s’han capturat 14 exemplars, fet que demostra que la població aquí està molt controlada. En tot el projecte s’han agafat 106 tortugues d'espècies exòtiques a l’estany, de les quals 72 a l’Estany i la resta a zones humides de l’entorn.

Al riu Ter s’han agafat 2 espècies o taxons diferents, les dues varietats de tortuga de Florida, la d’orelles vermelles i la de panxa groga. Pel que fa a l’Estany de Banyoles s’han agafat 2 exemplars de falsa tortuga mapa (Graptemys pseudogeographica). Durant tot el projecte els taxons capturats han estat 8, molts d’ells però amb captures testimonials.

Les captures s’han realitzat a través de 20 trampes d’insolació i també a través de captures manuals o amb nanses. Les localitats on s’han col·locat trampes aquest 2017 estan en trams propers a les zones on s’ha alliberat tortugues d’estany dins el mateix projecte durant el mateix any. D’aquesta manera s’intenta eliminar la competència que provoquen les espècies exòtiques sobre les autòctones, una de les seves principals amenaces.

Les dades consoliden els resultats indicant que a l’Estany de Banyoles es té la població molt controlada, però que necessita d’un control regular per evitar que torni a recuperar-se la població. Pel que fa al riu Ter, tot i que les captures podrien indicar que la població ha estat reduïda, el fet que sigui un sistema obert on els exemplars es poden moure molt i els canvis de nivell d’aigua, sequera i gestió del nivell del Ter poden provocar canvis en la distribució de les tortugues, seria necessari continuar amb aquest control per tal de mantenir la població a nivells baixos. Si que es pot afirmar que les zones on s’han alliberat tortugues autòctones, la població d’exòtiques està molt controlada.

Darrera actualització d’aquest contingut: 05/12/2018 a les 14:49h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Passeig del Ter, 2 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona