Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:24/06/2021

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Neixen les primeres cries de tortuga d’estany en llibertat al Ter on en els darrers anys s’hi ha alliberat exemplars

Neixen les primeres cries de tortuga d’estany en llibertat al Ter on en els darrers anys s’hi ha alliberat exemplars

Maig 2021
Cria de tortuga d'estany detectada en la campanya de seguiment
Maig 2021
Mesurant la cria de tortuga d'estany
Maig 2021
Pes de la cria de tortuga d'estany
25/05/2021
Activitat d'educació ambiental amb escolars de Bescanó
03/06/2021

Des del Consorci del Ter es porta a terme un projecte des del 2015 per recuperar la tortuga autòctona al tram mitjà-baix del riu i que ha permès alliberar 207 exemplars d’Emys orbicularis criats al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera

A finals de maig, tècnics del Consorci del Ter, en el marc del seguiment de les poblacions de quelonis autòctons, tortuga d’estany (Emys orbicularis) i tortuga de rierol (Mauremys leprosa), així com control de quelonis exòtics en diferents punts del curs mitjà-baix del Ter de l’espai natural protegit “Riberes del Baix Ter”, van trobar les tres primeres cries d’Emys orbicularis nascudes en llibertat. Per tant, es comencen a recollir els primers fruits del reforç poblacional de l’espècie que va començar l’any 2015 a través del projecte europeu LIFE Potamo Fauna i que va continuar amb el projecte “Recuperació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al Ter” amb finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat i de la Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa”. En total, fins el 2020 s’han alliberat 207 exemplars que procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, dependent de l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera (ATA), que té un programa de reproducció en captivitat d’Emys orbicularis des de l’any 1992. Des de fa uns anys, i precisament, en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna, van poder ampliar les instal·lacions fet que va permetre obtenir una supervivència de més de 50 exemplars juvenils cada any preparats per al seu alliberament a la natura.

Els primers exemplars alliberats el 2015 ara tenen uns vuit anys i gràcies a aquest treball col·laboratiu en favor de la natura s’han recollit els primers fruits amb els tres nounats detectats. Aquests exemplars pesen uns 5 grams i mesuren menys de tres centímetres de longitud de closca.

Des del Consorci del Ter, conjuntament amb el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, es continuaran alliberant nous exemplars al riu Ter. Aquesta tardor, de fet, es preveuen fer més alliberaments de tortuga d’estany. A banda dels reforços poblacionals es realitzen anualment treballs per a la millora dels hàbitats per l’espècie. Destacar que cada exemplar de tortuga d’estany alliberat porta un xip subcutani, precisament, per facilitar la seva identificació individualitzada i el seu seguiment a llarg termini.

En qualsevol projecte de reforçament poblacional és indispensable un seguiment i un monitoratge fins que la població s’estabilitza. Aquest es porta cada any a terme des del Consorci del Ter (durant la primavera i la tardor) mitjançant el mètode de captura-recaptura amb trampes específiques: trampes d’insolació i nanses amb esquer. El seguiment i la detecció d’aquests tres primers nounats ha permès determinar que els exemplars alliberats presenten una bona adaptabilitat als hàbitats naturals, constatant que hi troben refugi i aliment, perquè tenen bons creixements, estat sanitari i s’han començat a reproduir.

D'altra banda, el 25 de maig, els alumnes de 5è de primària de l'escola Doctor Sobrequés de Bescanó van participar en una activitat d'educació ambiental per conèixer el seguiment de tortuga d'estany que porten a terme els tècnics del Consorci del Ter. Durant la jornada van poder conèixer l'espècie, els hàbitats on viuen, com funciona el seu cicle biològic i com s'efectua el seguiment i control amb la presa de mesures dels exemplars capturats.

Darrera actualització d’aquest contingut: 21/06/2021 a les 12:39h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona