Accés directe als continguts
MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS | VERSIÓ MÒBILS

Consorci del Ter

Data oficial:04/07/2022

Capçalera
Portada > Actualitat > Notícies > Elodea de Nutall, nova planta invasora que està colonitzant la capçalera del riu Ter

Elodea de Nutall, nova planta invasora que està colonitzant la capçalera del riu Ter

Imatge
Elodea de Nutall
26/05/2022

En els últims mesos s'ha detectat una nova espècie invasora a la Península Ibèrica que està colonitzant la capçalera del riu Ter. Es tracta d'Elodea de Nutall (Elodea nuttallii), espècie exòtica invasora catalogada dins el Reial decret 630/2013, de 2 d’agost, pel qual es regula el Catàleg estatal d’espècies exòtiques així com dins el Reglament (UE) 1143/2014 del Parlament Europeu i del Consell, de 22 d’octubre de 2014, sobre la prevenció i la gestió de la introducció i propagació d’exòtiques invasores. De moment, es troba ben establerta a la conca alta i mitjana del Ter, amb poblaments continus a les comarques del Ripollès i Osona, amb gran part de la làmina d'aigua coberta. La via d'entrada més probable ha estat per l'abocament de plantes d'aquari, i té efectes sobre l'ús de canals i rescloses, així com ecosistemes fluvials.

Per conèixer la seva distribució i els mètodes de gestió i control podeu accedir a l’informe disponible al següent enllaç: https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/especies_exotiques_invasores/llista-especies/llista-especies-catalogades/flora/elodea-nuttallii/index.html. La catalogació de l’espècie implica la necessitat de realitzar actuacions de control per part de les administracions competents. En aquest sentit, posteriorment a la detecció i establir l’àmbit de presència, la Generalitat de Catalunya amb la resta d’administracions competents estant redactant un Pla de Gestió de l’espècie. Degut a la impossibilitat d’eradicar l’espècie, l’objectiu del Pla de Gestió serà establir un Pla de Contenció per intentar evitar que l’espècie ampliï la seva àrea de distribució actual, un Pla de Gestió per la realització de controls puntuals i el Pla de Seguiment de l’espècie.

Degut als impactes que pot provocar l’espècie i fins no disposar del Pla de Gestió, s'ha de tenir en compte la següent informació per qualsevol actuació que es realitzi en el riu o canal amb la finalitat de no dispersar l’espècie:

-          Mirar si per l’informe es troba dins l’àrea de distribució, actualment compresa entre Sant Joan de les Abadesses i Torelló.

-          És molt important no incrementar l’àrea de distribució i evitar la dispersió més enllà. Per aquest motiu, en cas de detectar l’espècie cal que ho comuniqueu al Consorci del Ter.

-          En cas de realitzar treballs de manteniment o obres en l’àmbit on és present l’espècie caldrà demanar autorització pels treballs o les activitats que es desenvolupin en el riu que comportin la interacció amb l’espècie, tot incorporant a la documentació, imatges de la ubicació i superfície d’ocupació de l’espècie.

Les actuacions de control específiques de l’espècie s’hauran de tramitar mitjançant el procediment genèric establert de control d’espècies invasores:

https://canalempresa.gencat.cat/ca/integraciodepartamentaltramit/tramit/PerTemes/Autoritzacio-pel-control-despecies-exotiques-invasores-i-la-seva-tinenca-excepcional

Darrera actualització d’aquest contingut: 01/07/2022 a les 14:53h
Consorci del Ter

Seu administrativa:

Plaça de les Dones del Ter, 1 (Museu del Ter)

08560 - Manlleu - Tel. 93 850 71 52 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)


Seu tècnica:

Factoria Cultural Coma-Cros - C/Sant Antoni,

1 - 17190 - Salt - Tel. 972 40 50 91 / 649 900 252

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona